logo

Reklamcılar Derneği 2015 Reklam Yatırımlarını Açıkladı

mh_reklamcilar_dernegi_2015sonuclar_gorsel

Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kayhan Şardan’ın ev sahiplğinde düzenlenen “19. Medya Paylaşım Toplantısı”nda Medya Asbaşkanı Demet İkiler ve Genel Müdür Ayşegül Molu hazır bulundu. Kayhan Şardan tarafından gerçekleştirilen sunumda, 2015 yılı ve öncesine ait reklam harcamalarına karşılaştırmalı olarak yer verilirken, 2016 yılına dair öngörüler de paylaşıldı. Şardan’ın Derneğin yaptığı çalışmaları ve gelecek hedeflerini de paylaştığı toplantıda sektörün en önemli iki etkinliğinin tarihleri de açıklandı.

Effie Mayıs’ta, Kristal Elma Ekim’de

Reklamcılar Derneği’nin 2016 yılı gündemini de açıkladığı toplantıda, sektörün en önemli iki etkinliğinin de tarihleri açıklandı. Reklamverenler ve Reklamcılar Derneği’nin Effie Worldwide Inc. işbirliğiyle düzenlediği Effie Türkiye Reklam Etkinliği Yarışması’nın ödül töreni 11 Mayıs’ta Conrad İstanbul’da gerçekleştirilecek. Tüm yaratıcı endüstrileri buluşturan önemli diğer bir etkinliği Kristal Elma Festivali ise 5-7 Ekim tarihleri arasında Unique İstanbul’da olacak.

Kayhan Şardan, AR-GE Reform paketi çerçevesinde, inovasyon yoluyla teknoloji geliştirmek kadar, B2B ve B2C markalaşmanın önemine vurgu yaptı. Bilişim Vadisi gibi projelerin, yaratıcı parklar, multimedia koridorlarıyla desteklemesi gerektiğini söyledi. Yaratıcı alanların birbiriyle beslenen, birbirini tetikleyen kümeler olduğuna değindi.

Reklam Yatırımları, Tüm Dünyada Yaklaşık %5,7 Büyüdü

2015 yılı Eylül ayında e-Marketer tarafından yapılan araştırmaya göre reklam yatırımları, tüm dünyada yaklaşık %5,7 oranında büyüyerek, 569.65 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2016 yılında %6,5’luk büyüme öngörülüyor.

Reklam Yatırımı’nın GSYH Oranı

Ülkeler bazında reklam yatırımlarının gayri safi yıllık harcamalarına oranı incelediğinde Türkiye’de bu oranın yaklaşık binde 30-35 olduğu kaydedildi, dünya ortalaması ise binde 75 civarında. Ekonomik kriz yaşanan ülkelerin Reklam Yatırımı / GSYH oranı da Türkiye’nin üstünde. Türkiye’ye ilişkin 2016 yılı beklentisi de yine yaklaşık binde 33 civarında.

2015 Yılı Medya Yatırımları 6.474 Milyon TL, toplam yatırımlar ise 8.632 Milyon TL

2015 yılında toplam 6.474 milyon TL medya yatırımı yapıldı. Geçen yıla göre büyüme oranı %9 olarak gerçekleşti. Rakamsal verileri değerlendiren Reklamcılar Derneği Başkanı Kayhan Şardan “İki seçimin yaşandığı siyasi ve ekonomik dalgalanmaları olan bir yılı geride bıraktık. Ancak, medya yatırımlarına baktığımızda geçen seneki % 4,31’lik büyüme oranının neredeyse ikiye katlandığını görüyoruz. Bunca güçlüğe rağmen % 9’luk büyüme, sektör adına önemli bir gelişmedir” dedi.

Dijital, TV’den Sonra İkinci Mecra Haline Geldi

Yatırımlarda %50,5 oran ile bu yıl da TV ilk sırayı aldı. İkincilik %22,9 ile dijital mecraların, üçüncülük ise %15,4 ile basın reklamlarının oldu. Televizyon reklamlarına yapılan toplam 3.270 milyon TL’lik yatırımda ölçülen televizyonlardaki reklam yatırım payı %81 olarak gerçekleşti.

Artış

Açıkhava reklam yatırımı, bir önceki yıla göre %7,7, radyo reklam yatırımı %1,9 ve sinema reklam yatırımı %14,8 oranında artış gösterdi. Dijital mecralar ise artışta ilk sırayı alarak bir önceki yıl ile kıyaslandığında %25,4 büyüme gerçekleştirdi.

Etiketler: » » » » »
Share
3631 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+2 = ?