logo

SabancıDx Yapay Zekâ Temelli Yeni Ürünü CDx’i Duyurdu

SabancıDx Genel Müdürü Burak Aydın

Dijital ve analitik şirket SabancıDx, Çimento Sektöründe üretim maliyetlerini azaltan ve sağladığı enerji tasarrufuyla firmaların karbon salınımı stratejilerini destekleyen uçtan uca yazılım çözümü CDx’i duyurdu. Ek donanım yatırımı gerektirmeyen CDx, Çimento Sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin mevcut otomasyon sistemlerine bir yapay zekâ operatörü yerleştirerek enerji optimizasyonu sağlıyor. SabancıDx’in öz kaynaklarıyla geliştirilen ve geliştirme sürecinde veri mühendisleri, çözüm mimarları, yazılım mühendisleri ve ürün yöneticilerinden oluşan 40 kişilik bir ekibin çalıştığı CDx, Microsoft işbirliğiyle yurtdışı pazarlara da açılacak.

Çimento Sektörünün sanayi 4.0 örneği

Çimento Sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörleri arasında olduğunu vurgulayan SabancıDx Genel Müdürü Burak Aydın, CDx ile ilgili olarak “COVID-19 salgını ile birlikte dünya sürdürülebilirlik ve dijitalleşmenin birlikte şekillendirdiği bir döneme girdi. Tüm sektörlerde olduğu gibi çimento sektöründe de maliyetleri azaltmak, enerji verimliliğini artırmak ve çevresel etkileri en düşük seviyeye indirmek en önemli öncelikler olarak öne çıkıyor. Çimento sektörü halihazırda ülkemizin ikinci büyük enerji tüketicisi durumunda. Yüksek enerji maliyetleri sektörün en önemli sorunlarından biri. Sektörün üretim maliyetlerinde elektrik tüketiminin payı yüzde 25’ler seviyesinde. Yakıt ve hammadde bileşenleriyle birlikte enerji maliyetleri yüzde 65’ler seviyelerine ulaşabiliyor. SabancıDx olarak yapay zekâ teknolojisine yaptığımız yatırımların en önemli sonuçlarından biri, çimento ve enerji sektörlerindeki dijitalleşme deneyimlerimize dayanan CDx oldu. Çimento sektörünün sanayi 4.0 örneği olan CDx, değirmenlerde yüzde 7’ye, fırınlarda ise yüzde 8’e varan enerji verimliliği sunarken operasyon süreçlerinde en doğru parametreleri sağlayarak operasyonel verimliliği artırıyor” dedi.

SabancıDx ile yaptıkları işbirliğinden duydukları memnuniyeti vurgulayan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin “Microsoft Azure’un teknolojik altyapısı kullanılarak geliştirilen ve Azure IoT ile Analitik servislerinden faydalanan ileri veri analitiği ürünü CDx, yapay zekanın otomasyon sistemlerini nasıl ileriye taşıyabileceğini başarıyla ortaya koyuyor. Bugün global çimento endüstrisinin karşı karşıya olduğu başlıca zorluklar arasında maliyet indirimleri, çevre koruma, enerji tasarrufu ve sermaye verimliliği yer almaktadır. Bu zorluklarla yüzleşmenin ve operasyonel mükemmelliği geliştirmenin en iyi yolu, endüstrinin teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri benimsemesidir. Sabancı Dx ile Türkiye’de ortaklaşa hayata geçirdiğimiz CDx çözümünün global pazarlarda örnek gösterilip, bir başarı hikayesi olacağına inanıyoruz. Ülkemizde bu ve benzeri başarılı örneklerin sayısını çoğaltmak için başta bulut olmak üzere tüm teknolojimizi seferber ediyoruz” dedi.

Operasyonel olarak 1 aylık kazanç elde etmek mümkün

SabancıDx’in yeni yazılım ürünü CDx, Çimento Sektöründe deneyime sahip uzmanlar tarafından sektörün ihtiyaçları analiz edilerek geliştirildi. Mevcut otomasyon sistemleri üzerinde çalışabilmesiyle ek donanım maliyeti gerektirmeyen ve teknolojilerdeki farklılıklara kolayca uyum sağlayabilen CDx, insan müdahalesine neredeyse hiç gerek duymadan çalışabiliyor. İçerdiği makine öğrenmesi algoritması ile kurulduğu sistemlerdeki enerji verimliliğini takip eden CDx, değirmen, fırın ve kalsinasyon süreçlerinde hem operasyonel verimlilik artışı hem de enerji sarfiyatında ciddi oranlarda tasarruf sağlıyor. CDx, insan hatalarından kaynaklanan sorunları en düşük seviyeye indirmesinin yanı sıra, makinelerin daha optimum şartlarda çalışmasını sağlayarak makine ömrüne de pozitif katkı sağlıyor. Firmaların 13 ayda elde ettikleri verimliliğe 1 yıl içerisinde ulaşmalarını sağlayarak yıl içerisinde operasyonel olarak 1 aylık kazanç elde etmelerini mümkün kılan CDx ayrıca; operatör verimliliği, ürün kalitesi, stabilizasyon ve makine ömrünün uzaması gibi alanlarda da fark yaratıyor.

Bir çimento değirmeninden sağlanan tasarruf bin hanenin yıllık enerji ihtiyacına eşit

Çimento Sektöründe dünyada 7’nci büyük üretici konumunda bulunan Türkiye’de çimento sektörü 19 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yıllık 58 m/ton üretim gerçekleştiren Türkiye Çimento Sektörü, Türkiye’nin toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 6’lık payına sahip. Her bir ton çimento üretimi için ortalama 80 ila 100 kWh elektrik tüketimi yapılıyor. Çimento Sektörünün üretim maliyetlerinde elektrik tüketiminin payı yüzde 25’ler seviyesinde seyrederken, yakıt ve hammadde bileşenleriyle birlikte enerji maliyetleri yüzde 65’e kadar ulaşabiliyor. SabancıDx’in CDx ürünü sayesinde yalnızca bir farin ve bir çimento değirmeninde sağlanan verimlilikle yaklaşık bin hanenin yıllık ortalama enerji tüketimini karşılayabilecek tasarruf sağlanabiliyor. CDx sağladığı enerji tasarrufuyla çimento üretim tesislerinin karbon salınımı stratejilerini destekliyor.

“CDx’i farklı sektörlerde hayata geçirmek için çalışıyoruz”

CDx’i yurtdışı pazarlarda da yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten SabancıDx Genel Müdürü Burak Aydın “CDx ülkemizin yazılım ihracatına da önemli katkılar sağlayacak. Microsoft ile olan iş ortaklığımız ürünümüzün yurtdışı pazarlara açılma sürecinde bize güç katacak. CDx çimento sektörüne özel olarak geliştirilmiş olsa da son derece esnek ve güçlü bir algoritmaya sahip. Bu sayede endüstriyel otomasyonun ve insanın bir arada olduğu tüm üretim süreçlerine kolaylıkla adapte edilebilecek ve katma değer yaratabilecek. CDx, sanayi sektörüne yönelik bir dizi yeni çözümümüzün ilk halkası olacak. Uzun vadede CDx’i farklı sektörlerde de hayata geçirmek istiyoruz. Hem sanayi sektörü hem de farklı sektörlere yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzde finans, perakende ve üretim sektörlerinde kullanılabilecek yeni verimlilik, optimizasyon ve gelir güvence projelerinden doğacak ürünler var” dedi.

www.sabancidx.com

Etiketler: » » » »
Share
2781 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+8 = ?