logo

SAP’nin 2016’nın İlk Çeyreğinde Bulut Abonelik Gelirleri Yükseldi

mh_sap_zeynep_keskin

SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin

SAP SE, 30 Mart 2016’da sona eren yılın ilk çeyreğine ilişkin 3 aylık finansal sonuçlarını açıkladı.

SAP 2016’nın ilk çeyreğinde bulutta güçlü bir performans kaydederek yıl ortası için belirlediği hedefleri aşacağını gösterdi. Bu dönemde IFRS olmayan bulut abonelik ve destek gelirleri, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33 artarak (sabit kurda yüzde 33) 678 milyon Euro’ya ulaştı. Yeni bulut abonelikleri de yüzde 23 arttı (sabit kurda yüzde 26) ve 145 milyon Euro oldu.

Toplam bulut abonelik ve destek gelirleri ve yazılım destek gelirleri, 2016’nın ilk çeyreğinde toplam gelirin yüzde 69’unu oluşturdu. IFRS bulut ve yazılım gelirleri %5 artışla 3,85 milyar Euro oldu.(2015:€3,65 milyar). IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirleri ise geçen yıla oranla %5’lik bir büyüme göstererek, (sabit kurda %6) 3,85 milyar Euro seviyesine ulaştı. (2015: €3,66 milyar)

IFRS faaliyet kârı yüzde 28 artarak 0,81 milyar Euro’ya ulaşırken, IFRS olmayan faaliyet kârı yüzde 5 artışla (sabit kurda yüzde 4) 1,10 milyar Euro olarak gerçekleşti. IFRS hisse başına kar oranı yüzde 38 artış ile 0,48 Euro, IFRS olmayan hisse başı kazançkar oranı da yüzde 9 artış ile 0,64 Euro olarak kaydedildi. İşletme nakit akışı geçen yılın aynı dönemine oranla %5 artış göstererek 2,48 milyar Euro oldu. (2015: €2,37 milyar). Serbest nakit akışı geçen yılın aynı dönemine oranla %4 artarak 2,31 milyar Euro’ya ulaştı.

2016 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren SAP CEO’su Bill McDermott “SAP olarak, müşterilerimize alanındaki en iyi çözümleri sunmaya odaklanıyoruz; güçlü ürün portföyümüzle ve  yürüttüğümüz projeler ile 2016 öngörülerimizi koruyor ve yılın tamamına güvenle bakıyoruz” dedi.

SAP CFO’su (SAP Finans Başkanı) Luka Mucic “SAP’nin özellikle bulutta kaydettiği güçlü büyüme, 2016 sonu için belirlediğimiz aralığa ulaşacağımızı gösteriyor; hatta yıl ortasındaki hedeflerimizi aşmamızı sağlayacak gibi görünüyor. Buluttaki brüt karlılığımızın geçen yılın aynı dönemine kıyasla artması ve başarılı iş dönüşüm süreci sonucunda, beklenenden daha düşük lisans performansı göstermemize rağmen faaliyet kârımızı yüzde 5 artırmayı başardık” dedi.

SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin ise “SAP Türkiye olarak, SAP’nin dünyada gösterdiği başarı ile paralel bir çizgide ilerliyoruz. Yılın ilk üç ayında kamu, perakende ve enerji başta olmak üzere sektörlerin öncü markalarını portföyümüze kattık. Sunduğumuz yenilikçi teknolojiler ve dijital dönüşümde fark yaratan çalışmalarımız ile her sektörden müşterilerimizin işlerine değer katmaya devam ediyoruz.  2016’nın ilk çeyreğinde elde ettiğimiz başarıları önümüzdeki dönemde artırarak sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.

2016 İlk Çeyrekte Öne Çıkanlar

SAP S/4HANA Müşteri Portföyü Büyümeye Devam Ediyor

İşlerini daha basit ve gerçek zamanlı yürüterek yakaladıkları başarı sonucunda müşterilerimiz SAP S4HANA’yı her geçen gün daha fazla benimsiyor. Sadece ilk çeyrekte SAP, 500’den fazla yeni SAP S/4HANA müşterisi kazandı. Bunların yaklaşık olarak yüzde 30’u SAP’ye yeni geçiş yapan şirketlerdi. SAP S/4HANA’nın dünya genelinde yaygın kullanılmasının ardındaki önemli nedenlerden biri de SAP HANA Enterprise Cloud (HEC) oldu. HEC işletmelere, SAP’nin yeni inovasyonuna güvenli ve hızlı erişim imkanı sunuyor ve böylece SAP müşterileri kritik süreçlerini güvenle buluta taşıyabiliyor. Benetton, Norton Rose Fulbright, Beiqi Foton Motor ve Huaxin Cement ilk çeyrekte SAP S/4HANA’yı tercih eden işletmeler arasında yer aldı.        

İnsan Kaynakları Yönetiminde İvme Sürüyor

SAP, bulut tabanlı İnsan Kaynakları Yönetimi çözümleriyle dikkat çekmeye devam ediyor. Global anlamda toplam iş gücü yönetimi çözümleri sunan SAP,  HANA Cloud Platform ile de bu alanda genişleme imkânı sağlıyor. İnsan kaynakları yönetimi çözümlerinin çekirdeğini oluşturan SAP SuccessFactors Çalışan Merkezi’ni tercih eden şirketlerin sayısı, ilk çeyrek sonu itibarıyla 1100’ü aşarak büyümeye devam ediyor.

Satış, Pazarlama ve Ticaret Çözümlerinde Güçlü Büyüme Devam Ediyor

SAP Satış, Pazarlama ve Ticaret çözümleriyle şirketler müşterileri ile tüm kanallar üzerinden yepyeni, daha fazla kişiselleştirilmiş ve kapsamlı ilişkiler kurabiliyor. SAP aynı zamanda, işletmelerin ön ve arka ofislerini gerçek-zamanlı olarak birbirine bağlayıp tek bir ‘uçtan uca’ değer zinciri içinde e-ticaret yapılmasını sağlayan benzersiz çözümler sunuyor. İlk çeyrekte  Satış, Pazarlama ve Ticaret bulut abonelik ve destek gelirlerinin de çift haneli büyüme kaydettiği görülüyor.

SAP İş Ağları Büyümeye Devam Ediyor; 2,1 milyon birbirine bağlı şirket Ariba üzerinde 800 Milyar Dolar’lık ticaret gerçekleştiriyor   

SAP, hiper-bağlantılı dünyaya geçişe öncülük ediyor. Ariba, Fieldglass ve Concur‘dan oluşan SAP iş ağları çözümleri; müşteriler, tedarikçiler, iş ortakları ve geliştiricilerden oluşan geniş bir ekosistemi birbirine bağlıyor ve böylece sürekli gelişen içerik ve inovasyon sunuyor.

Son 12 ayda Ariba iş ağına bağlı olarak ticaret yapan yaklaşık 2,1 milyon şirketin toplam ticaret hacmi 800 milyar Dolar’ı aştı; Concur ile 40 milyondan fazla kullanıcı seyahat ve masraf işlemlerini kolayca tamamladı ve SAP müşterileri Fieldglass platformu üzerinden de 130 ülkede toplam 1,9 milyonu aşkın esnek çalışanın işlemlerini gerçekleştirdi.

Bölgelere Göre Performans

2016 yılının ilk çeyreğinde EMEA bölgesi, IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirlerinde %8’lik büyüme ile çarpıcı bir performans sergiledi. SAP’nin IFRS olmayan bulut abonelik ve destek gelirleri %49 oranında arttı. EMEA bölgesinde, SAP özellikle yazılım lisans gelirlerinde güçlü bir büyüme sağladı.

Amerika bölgesi ilk çeyrekte, IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirlerinde %4 oranında artış gösterdi. Bölgede IFRS olmayan bulut abonelik ve destek gelirleri de %29 oranında büyüdü. Latin Amerika’da, özellikle Brezilya’da, süregelen siyasi ve makroekonomik istikrar sorunları, şirketin ilk çeyrek performansını etkilerken, 2015 yılının son çeyreğinde müthiş bir büyüme sergileyen Kuzey Amerika’daki büyüme de tahmin edilenden daha yavaş oldu.

Asya-Pasifik-Japonya (APJ) bölgesinde ise IFRS olmayan bulut abonelik ve destek gelirleri %26 oranında büyürken, IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirleri %1 artış gösterdi. Çin, çift haneli yazılım gelir artışı ile dikkat çeken ülke oldu. Sonuç olarak, bölgedeki yazılım gelir performansı, önceki yıla kıyasla koşulların daha zor olmasına karşın, bir yıl önceki beklentilere uyumlu oldu.

 SAP 2016’e ait öngörülerini aşağıdaki şekilde sıraladı

– SAP, bulutta yakaladığı güçlü ivme ile IFRS olmayan bulut abonelikleri ve destek gelirlerinde 2016 yılını sabit kurda 2,95-3,05 milyar Euro aralığında bitirmeyi hedefliyor. (2015: €2,30 milyar) Bu aralığın üst limiti sabit kurda %33’lük bir büyümeyi temsil ediyor.

– SAP, 2016 yılı sonunda IFRS olmayan bulut ve yazılım gelirlerinde sabit kurda %6 ile %8 aralığında artış sağlamayı hedefliyor. (2015: 17,23 milyar Euro)

– SAP 2016 yılı sonunda IFRS olmayan faaliyet kârının sabit kurda 6,4 milyar ile 6,7 milyar Euro aralığında olmasını bekliyor. (2015: 6,35 milyar Euro)

Şirketin 2016 öngörülerinin sabit kur üzerinden hesaplanmasına karşın, mevcut rakamların döviz kurlarındaki dalgalanmalardan etkileneceği tahmin ediliyor. Yılın geri kalanında kurlar Mart 2016 seviyesinde kalırsa, şirket IFRS olmayan bulut ve yazılım geliri artış oranının ve IFRS olmayan faaliyet kârı artışının ikinci çeyrekte yüzde 0-2 puan oranında kur avantajı sağlaması   bekleniyor (2016’nın tamamı için yüzde 1-3).

www.sap.com/turkey

Etiketler: » » » »
Share
2394 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+5 = ?