logo

“Sessizlikte Diyalog” Sergisi “Turkcell Diyalog Müzesi” Oldu

mh_turkcell_sergi

Soldan sağa: S360’ın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Kerem Okumuş,Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, İstanbul Social Enterprise Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Hakan Elbir

Turkcell, engelli bireylerin yaşamlarına değer katmak, hayata aktif ve eşit katılımlarını sağlamak için “Engel Tanımayanlar” çatısı altında geliştirdiği ürün ve servislerin yanı sıra köklü ve kalıcı çözümler sunmak amacıyla yeni sosyal sorumluluk projelerine de imza atıyor. Toplumsal sorunlara çözüm sunabilmek için farkındalık yaratmanın önemine inanan Turkcell, İstanbul Social Enterprise, İBB ve Metro İstanbul  ortaklığıyla hayata geçirilen “Karanlıkta Diyalog” sergisini , “Sessizlikte Diyalog” sergisinin de eklenmesiyle “Turkcell Diyalog Müzesi” adı altında kalıcı bir müze haline getirdi. 2014 yılı itibariyle Turkcell desteğiyle Karanlıkta Diyalog sergisine ev sahipliği yapan müze, Eylül ayı itibariyle “Sessizlikte Diyalog” sergisinin de dahil olmasıyla ziyaretçileri görme ve işitme engelli rehberler eşliğinde farklı bir dünyaya taşıyacak.

“Amacımız, empati ile önyargı duvarlarını ortadan kaldırmak”

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, projenin geldiği aşama ile ilgili olarak “Destek verdiğimiz Turkcell Diyalog Müzesi ile engelli olmayan bireylerin, farkındalığın da bir adım ötesine geçerek empati kurmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. ‘Engel Tanımayanlar’ çatısı altında bugüne dek ürettiğimiz pek çok yenilikçi çözüm ve projeden biri olan Turkcell Diyalog Müzesi ile engellilerin dünyasının deneyimlenmesi ve konulara ortak bakış ile yaklaşılabilmesi en büyük hedefimiz. Bir iletişim şirketi olarak her alanda iletişimi sağlamak bizim misyonumuz. Bu müze ile de önyargı duvarlarını kırarak iletişim dili birbirinden farklı olan engelli ve engelsiz bireylerin diyalogunu geliştirmiş oluyoruz” dedi.

“Kalıcı çözümler için çalışıyoruz

Bütün “Turkcell olarak engelli alanında yaptığımız tüm çalışmalarda sürekliliği olacak çözümler sunmaya önem veriyoruz. Engelli çocukların eğitimi ve istihdama yönelik gelişimleri için hayata geçirdiğimiz “Engelsiz Eğitim Programı”, engellilerin sosyal hayat katılımlarını sağlamak için geliştirdiğimiz “Hayal Ortağım Uygulaması” gibi farklı projelerle konuya odaklanıyor birden fazla alanda fayda sağlamak için çalışıyoruz. Bugün Diyalog Müzesi’nde görme ve işitme engelli rehberlerimiz desteğiyle yönümüzü bulabildik ve dünyaya farklı bir bakış açısı kazandık. Biz de bu yaklaşımla yola çıkarak tüm projelerimizde engel sahibi kişilerle çalışarak bir çeşit rehberlik alıyor ihtiyaçları doğru belirleyerek kalıcı çözümler sunuyoruz. Amacımız mobil teknolojilerimizi iletişimin imkanlarıyla birleştirerek sağlayacağımız faydaların engellilerin gözleri ve kulakları olmasıyla, onların topluma katılımları konusunda en önemli destekçileri olmak” dedi.

“Asıl kahramanlar engelli rehberlerimiz“

Turkcell Diyalog Müzesi’nin kahramanlarının görme engelli ve işitme engelli rehberler olduğunu ve ilk kez Türkiye’de bir metro istasyonunda bu kapsamda bir müze hayata geçtiğini söyleyen İstanbul Social Enterprise Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Hakan Elbir “Tamamen karanlık ve sesten izole olarak yaratılan ve hayatın farklı kesitlerinin deneyimlendiği bu iki ortamda, insanların ‘ötekileştirme’, ‘birbiriyle iletişim’ ve ‘karşısındakini dinleme’ konularında düşünmeleri ve devamında farkındalıklarını hayata geçirmeleri, aksiyon almaları hedefleniyor. İstanbullular, Doğa ve Park Alanı Taksim Tarihi Tramvayı, Vapur yolculuğu gibi gündelik hayatta bulunduğumuz yerleri Karanlıkta Diyalog’da tamamen karanlıkta deneyimlerlerken, özel bölümlerden oluşan Sessizlikte Diyalog’da ise yüz ifadelerini ve vücut dilini nasıl etkin kullanabileceklerini, işitme dışındaki duyularımızla neler başarabileceğimizi görecekler. Bugüne dek müzemize 100 binin üzerinde ziyaretçi geldi. Ziyaretçilerin yüzde 67’sinin 18-25 yaş aralığında olması gençlerin ne kadar ilgili olduklarını gösteriyor ki bu da bizi ayrıca mutlu ediyor. Projemiz bu güne kadar 30’un üzerinde engelliye iş olanağı sağladı. Hedefimiz, Turkcell’in desteği ile kalıcı Diyalog Müzesi’ni hayata geçirerek, empati, ayrımcılık ve duyuların keşfi gibi konularda küçük yaştan itibaren farkındalık yaratabilmek ve tıpkı Avrupa’nın belli ülkelerinde olduğu gibi eğitim müfredatına dahil olabilmek” dedi.

Dünyada Sürdürülebilir Sosyal Girişimciliğe Rol Model Destek

Dünyada 27 yıl önce Almanya’da hayata geçen Karanlıkta Diyalog ve devamındaki Sessizlikte Diyalog sergileri 2014 yılından beri Turkcell’in desteği ile Türkiye’de bulunuyor. Dünyada bir çok ülkede başarısını kanıtlamış oldukça önemli birer sosyal girişim projesi olarak anılan Karanlıkta Diyalog ve Sessizlikte Diyalog sergilerine Turkcell’in verdiği destek dünyada bir ilk olması açısından da önem kazanıyor. Türkiye’deki diğer tüm sosyal girişim modellerine de örnek olacak destek sayesinde kalıcı bir Diyalog Müzesi’ne dönüşen proje dünyadaki diğer ülkelerde bulunan tüm Diyalog Sergileri arasında da örnek vaka olarak gösteriliyor.

Sessiz sedasız bir deneyim

Turkcell Diyalog Müzesi’nde işitme engellilerin hayatlarını deneyimleyerek anlayabilmeyi ve onlarla empati kurabilmeyi sağlayan Sessizlikte Diyalog sergisi, ses yalıtımlı özel bir alan içinde, tamamen sessizlikte gerçekleştiriliyor. Katılımcılar bir saat boyunca hiç konuşmuyorlar ve taktıkları kulaklık sayesinde hiçbir şey duymuyorlar. Sergide ayrıca ziyaretçi gruplarına rehberlik etmek üzere işitme engelli rehberler eşlik ediyorlar.

Karanlıkta İstanbul keşfi

Karanlıkta Diyalog sergisi, katılımcıları İstanbul’un sembolü haline gelmiş kentsel mekanları bir kez de karanlıkta gezmeye davet ediyor. Vapura binme, parklarda dolaşma, trafikte karşıdan karşıya geçme, Beyoğlu tramvayına binme, semt pazarı gezme gibi çeşitli bölümleri olan sergi, görme engelli rehberler eşliğinde gerçekleştirilirken duyulara dayalı yeni “görme” biçimleri de keşfediliyor. Sergi kapsamında, vapur seyir halindeyken ziyaretçiler Turkcell Hayal Ortağım servisi sayesinde görme engellilerin nasıl kitap okuduğunu deneyimleyebiliyor. Bir buçuk saatlik bu deneyim ziyaretçilere hiç bilmedikleri bir İstanbul’u yaşatıyor.

“Bu Maça Gözü Kapalı Girilir”

Turkcell’in Engel Tanımayanlar çatısı altına Görme Engelliler Spor Federasyonu’na verdiği destek, sergi kapsamında yeni bir boyuta taşınıyor. Yeni eklenen “karanlıkta şut atma” bölümü ve dünyada bir ilk olan “Turkcell-Bu Maça Gözü Kapalı Girilir” deneyim alanı, görmeden futbol oynamanın ne anlama geldiğini katılımcıların bizzat yaşamasını sağlıyor. İsteyenler, maçı dışarıda bulunan tribünlerden izleyebiliyor. Deneyim alanında önümüzdeki dönemde üniversiteler arası özel turnuvalar düzenlenmesi hedefleniyor. Bu alandan elde edilecek gelirin bir bölümü, Görme Engelliler Spor Federasyonu’na bağışlanıyor.

Etiketler: » » » » » » »
Share
2853 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+2 = ?