logo

SKA Etki Hızlandırıcı Demo Günü İstanbul’da Gerçekleşti

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ilişkin çözümler üzerinde çalışan startupları hızlandırmayı hedefleyen bir kamu-özel sektör ortaklığı olan Türkiye’nin İlk Uluslararası Etki Hızlandırma Programı SKA Etki Hızlandırıcı’nın Demo Günü 13 Eylül 2019 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti. UNDP ve T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından başlatılan SKA Etki Hızlandırıcı’nın kurucu ortakları arasında Bill ve Melinda Gates Vakfı, WFP, Eczacıbaşı Holding ve Limak Holding yer alıyor.

Etkinlikte Türkiye, Hollanda, ABD, Ürdün, Filistin, Hindistan, Kenya ve Ruanda’dan 9 startup, 3 ay süren hızlandırıcı programı boyunca geliştirdikleri ürünlerini, uluslararası etki yatırımcılarının yanı sıra potansiyel kamu ve özel sektör ortaklarından oluşan seçkin bir kitleye sundu. Dört takım geçim kaynaklarına erişim ve dijital kimlik, beş takım ise taşınabilir su ve sanitasyon konularında mültecilere yönelik çözümlere odaklandılar.

T.C. Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Osman Turan “Türkiye, dünyada en çok mülteci barındıran ülkedir. Dış politikamız, ulusumuzun girişimci ruhunu ve insani değerlerini yansıtıyor. Mülteciler için insani çözümler geliştiren dünyanın her köşesinden girişimcileri Türkiye’deki kullanıcılar ve ortaklar ile birlikte çalışacakları yoğun bir program için bir araya getirmek suretiyle, SKA Etki Hızlandırıcı, SKA’ların gerçekleştirilmesi yolunda ilerleme kaydedecek somut projeler için küresel bir model ortaya koydu” dedi.

UNDP Türkiye Programlardan Sorumlu Temsilci Yardımcısı Seher Arıner “UNDP Türkiye olarak biz kimseyi geride bırakmamak misyonuyla dezavantajlı kitlelere destek vermeye odaklanıyoruz. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na 2030 yılına kadar ulaşabilmemiz için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Bu nedenle, hepimizi bir araya getiren bu inisiyatif, Küresel Amaçları gerçekleştirme yolunda çok büyük değer taşıyor. UNDP olarak biz, etkinin daha da büyük olması için ekiplere elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz. Yeni-Nesil-UNDP adını verdiğimiz yeni vizyonumuzla başarmak istediğimiz de budur: Daha iyi ve hızlı performans göstermek, çağımızın büyük sorunlarına yenilikçi çözümler getirerek daha büyük ölçekte etki yaratmak” dedi.

Bill ve Melinda Gates Vakfı Ortadoğu İlişkiler Eş-finans Öncüsü Asif Abbas “Odak alanlarımızdan birisi, yenilikçi çözümler yoluyla dünya genelinde insan sağlığını daha iyiye götürmektir. SKA Etki Hızlandırıcı, taşınabilir sanitasyon çözümleri üzerinde çalışan startuplar ile Ortadoğu’da önemli bir sanitasyon sistemleri üreticisi olan Eczacıbaşı Holding’in, salt yerel bağlamda değil, küresel ölçekte de işe yarama potansiyeli olan sanitasyon yenilikleri geliştirmek üzere ortaklık kurmasına fırsat sağladı” dedi.

Nils Grede, WFP Türkiye Ülke Direktörü ve Temsilcisi “Çoğu zaman mültecileri bir yük olarak görüyoruz. 2030’a kadar Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak istiyorsak, mültecilerin potansiyeline inanmalı ve yatırım yapmalıyız, çünkü vatanlarındaki şartlar geri dönmeleri için uygun oluncaya kadar ev sahibi toplumlara halihazırda katkıda bulunuyorlar ve daha da fazla bulunabilirler. WFP olarak bu girişimi desteklemekten gurur duyuyoruz ve birçok mültecinin Türkiye’de ve dünyanın başka yerlerinde yaşadığı sorunların bir kısmına ölçeklendirilebilir çözümler yaratacağını umuyoruz” dedi.

Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir “Etki Hızlandırıcı projesinin ülkemizin insani inovasyon alanında küresel rolünü güçlendireceğine ve Türkiye’nin küresel gündeme olan katkısını artıracağına inanıyorum. Umuyorum ki bu projeye daha çok özel sektör şirketi dahil olur ve küresel kalkınma gündemine katkı sağlarlar” dedi.

Dijital Kimlik kategorisinden Gravity.Earth-Sertifier-Mark Labs konsorsiyumu ve Taşınabilir Tuvalet ve Sanitasyon Sistemleri kategorisinden change:WATER LABS, New York’ta gerçekleştirilecek BM Genel Kurulu sırasında Türkiye ve UNDP tarafından 23 Eylül 2019’da düzenlenecek yan etkinlikte, potansiyel küresel ortaklara sunum yapacak.

Dijital Kimlik kategorisinden BM Genel Kurulu kapsamında düzenlenecek etkinlikte sunum yapacak olan Gravity.Earth’ün kurucusu Johannes EbertSKA Etki Hızlandırıcı programı, bizim ve diğer katılımcı startuplar için muhteşem bir öğrenme deneyimi oldu. Mültecilerle, sahada çalışan SKA Etki Hızlandırıcı ortaklarıyla geçirdiğimiz zaman, Türkiye’de ve dünyada insani operasyonların ve mültecilerin karşılaştığı birçok soruna çözüm bulmak açısından çok değerliydi. Fikirlerimizi BM Genel Kurulu’nda sunmak ve orada tanışacağımız insanlardan yeni şeyler öğrenmek için çok heyecanlıyız” dedi.

change:WATER LABS’den Dr. Diana Yousef SKA Etki Hızlandırıcı programına katılmak tüm ekibimiz için çok güçlü bir deneyimdi. Bu program sayesinde, başa çıkmaya çalıştığımız sorunla gerçek anlamda iç içe olma şansı yakaladık. Çözümümüzle güçlendirmeyi amaçladığımız insanları yakından görmek, çalışmalarımızı derinden etkiledi ve bize daha motive olmamız için enerji verdi. Ayrıca, bu yeni girişimciler grubunu tanımak bize ilham verdi ve gelecekte bu muhteşem yenilikçi kişilerle iş birliği yapmak için sabırsızlanıyoruz. SKA Etki Hızlandırıcı ortaklarına da minnettarız. Türkiye’deki ve dünyadaki mülteciler ve dezavantajlı grupların yaşamlarını iyileştirmeye destek olmak için oluşturdukları bu güçlü platformdan yararlanmaktan heyecan duyuyoruz” dedi.

SKA Etki Hızlandırıcı’nın pilot grubuna Türkiye, Almanya, Belçika, Senegal, Kenya, Ruanda, Hollanda, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Filistin, Ürdün, Kolombiya, Macaristan ve Hindistan’dan 14 ülkede yerleşik toplam 25 startup katıldı. SKA Etki Hızlandırıcı, önümüzdeki aylarda kurucu ortak olarak özel sektörden ve uluslararası kuruluşlardan yeni ortakları bünyesine katacak.

Bu program sayesinde Türkiye, girişimcilerin yaratıcılığı ve teknolojinin imkanlarıyla mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmaya yönelik çözümlerin test edildiği ortamı sağlamış oldu. Uzun vadede hedef, bu hızlandırma modelini, aynı zorlukları yaşayan ülkelerle paylaşmak ve dünyada sayıları 70 milyona ulaşan yerlerinden edilmiş kişilere yardım etmek.

Etiketler: » »
Share
1975 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+6 = ?