logo

Teknolojinin Kadın Liderleri Ödülleri Aldı

Microsoft’un KAGİDER ve Aydın Doğan Vakfı işbirliğiyle hayata geçirdiği ve kadınların teknoloji alanındaki başarılarını desteklemek amacıyla düzenlenen “Teknolojinin Kadın Liderleri yarışması”nın ikincisinde ödüller sahiplerini buldu. Projenin ödül töreni 12 Haziran 2017 tarihinde Microsoft Türkiye ofisinde gerçekleştirildi.

9 farklı kategoride verilen ödüllere her yaştan ve çalışma seviyesinden yüzlerce başvuru gerçekleşti. Kadınlara yönelik teknoloji programı olan ve ortaokul-lise öğrencilerinden profesyonel yöneticilere kadar her yaş ve meslek grubundan kadınların aday olabilmesiyle hem sektöre hem de kadınların ekonomiye katılmasına yeni bir dinamizm katan “Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasında birbirinden özel başarı hikâyeleri gün yüzüne çıktı.

Yarışmanın kategori birincileri

Yılın Başarılı Kadın Eğitimcisi: Müjde Esin

– Yılın Başarılı Kadın CIO’su: Figen Demirhan

– Bilişimde Fark Yaratan Kadın Lider: Prof. Dr. Aytül Erçil

– Yılın Başarılı Kadın Yazılım Geliştiricisi: Elif Koç

– Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi: Prof Dr. Pınar Yolum

– Engelleri Aşan Kadın Lider: Serpil Gümüş

– Bulut Bilişimde Fark Yaratan Kadın Lider: Özlem Kalender

– Genç Teknoloji Yıldızı: İlayda Demircioğlu

– Geleceğin Teknoloji Yıldızı Adayı: Deniz Gülbaharlı

– Jüri Özel Ödülü: Teknolojik Anneler

Kadınlar daha çok desteği hak ediyor 

Teknolojinin Kadın Liderleri töreninde konuşan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal alanlarda ilerlemesinin kadının ekonomik hayatta hak ettiği yere ulaşmasıyla doğru orantılı olduğuna inandıklarını belirtti. Kansu “Küresel düzeyde rekabet edebilir bir ekonomi için, Türkiye’de nüfusun yarısını oluşturan kadınların iş hayatına katılmasının önemine inanıyoruz. Microsoft olarak, 21. yüzyılın bilişim teknolojilerinin çığır açıcı gelişmelerinin yüzyılı olduğu kadar, cinsiyet eşitliği ve kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesinin de yüzyılı olduğuna inanıyoruz. Projemizi geliştirirken bu düşünceden yola çıktık. Kadın girişimciliğini geliştirmek; ekonomik ve sosyal yaşamda kadının konumunu güçlendirmek amacıyla çalışmalarını yürüten KAGİDER ve çalışmalarında kız çocukların eğitim yoluyla güçlenmesini odak noktasına alan Aydın Doğan Vakfı’yla birlikte çalışma kararı aldık. Türkiye’de kadınlar iş gücüne katılma oranı dünya ortalamalarının çok altında. Özellikle teknoloji ve bilişim sektöründe bu oran çok daha düşük. Teknolojinin Kadın Liderleri projesini hayata geçirirken bu düşük oranı yükseltmek için yola çıktık. Kadınlara yönelik teknoloji ödülleri programımızı tasarlarken bunun yalnızca profesyoneller için olmamasına da özen gösterdik. Kategorilerimizi belirlerken ilham verecek liderlerin çıkmasını amaçladık” dedi.

Kadınlar iş gücüne katılmalı

OECD ortalamaları yüzde 60 civarında seyrederken, Türkiye’de 15 yaş üstü kadınlar arasında istihdam oranının TÜİK 2015 verilerine göre yüzde 27.7 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Kansu “Teknolojinin gücümüze güç kattığı, inovatif uygulamalarla daha fazlasını başarmamıza imkan kıldığı bir dönemde yaşıyoruz. Böyle bir dönemde yeni nesillere şekil veren kadınlarımızın bizim için önemi artıyor. Toplumsal gelişimimizde teknolojiye olduğu kadar bugün cesur yürekleri ile bizlere ilham veren kadınlara daha çok ihtiyacımız olacağını düşünüyorum. Türkiye’de kadınların iş gücüne katılma oranı dünya ortalamalarının çok altında. Özellikle teknoloji ve bilişim sektöründe bu oran çok daha düşük. Teknolojinin Kadın Liderleri projesini hayata geçirirken bu düşük oranı yükseltmek için yola çıktık. Yarışmamızda birincileri belirlerken yeni nesillere ilham verecek, başarılarıyla onlara örnek olacak, cesaretleriyle güç verecek liderlerin çıkmasını amaçladık. Türkiye’de her yıl 5 bin bilgisayar mühendisi mezun oluyor. 5 bin mezunun ise sadece yüzde 15’ini genç kadınlar oluşturuyor! Hedefimiz bu oranları yukarıya taşımak” dedi.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar, iletişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmeler, kadınların hayallerini gerçekleştirmelerine, hayata her alanda katılmalarına yardımcı olacak araçları sunduğuna dikkat çekti. Oktar “Mobil iletişim, internet gibi yeni teknolojiler iş fikirlerinin uygulamaya konulması, iş hayatına erişim sağlanması gibi konularda kadınlar için çok önemli fırsatlar sağlıyor. Diğer yandan, ekonominin en fazla değer yaratan ve kalkınmanın lokomotiflerinden biri olarak nitelendirebileceğimiz teknoloji sektörü istihdam alanındaki cinsiyet dengesizliğini kırabilecek bir potansiyele sahip bulunuyor. İşte bu noktada KAGIDER, Microsoft ve Aydın Doğan Vakfı işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz “Teknolojinin Kadın Liderleri Ödülleri” bu açıdan önem taşıyor. Eğitimden başlayarak kadınların teknolojiyle daha fazla ilgilenmelerini ve bu alanda kendilerine bir gelecek yaratmalarını teşvik etmeyi amaçlıyor. Bilişim sektöründe kadın oranı yüzde 20, bunu arttırmak için daha fazla kadını görünür kılmamız, iyi örnekleri anlatıp ilham vermemiz gerekiyor. Teknolojinin Kadın Liderleri ödüllerinde geniş bir yelpazeyi kapsayan kategorilerimiz bu alanda kadınların başarı öykülerini topluma mal etmemizi, kadınları olumlu etkileyecek rol modellerini öne çıkarmamızı sağlıyor” dedi.

Doğan Grubu Deneykent Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hande Sabuncuoğlu, Aydın Doğan Vakfı olarak toplumsal sorumluluk projelerinde her zaman daha iyi, daha güzel ve daha insanca yaşanacak bir dünyaya katkı sağlayabilmeyi hedeflediklerini belirtti. Bunun da temel yolunun cinsiyet eşitliğinden geçtiğine inandıklarını ifade eden Sabuncuoğlu “Teknoloji bu kadar hızla gelişirken, bizim hala kadınların eğitimi ya da iş dünyasına katılımı konusunu tartışıyor olmamız bir noktada üzücü belki ama bu sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyada önemli bir sorun. Evet, kadın eğitim hayatında olmalı, iş dünyasında olmalı, yönetimde olmalı. Bu doğrultuda teknolojide kadının varlığını güçlendirmeliyiz. Bu konu Vakıf Başkanımız Sayın Hanzade Doğan Boyner için de özel bir önem taşıyor. Kendisinin destekleri ve yönlendirmeleriyle böyle değerli bir projenin parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Etiketler: » » » » » »
Share
3152 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+8 = ?