logo

Teos Antik, Balat’a Yeni Bir Soluk Getirdi

mh_teos_antik_balat

Geleneksel Türk motiflerine sahip bir konsept ile Osmanlı’dan Anadolu’ya Rusya’dan İtalya’ya kadar geniş bir yelpazeye uzanan antika eserleri içinde barındıran Teos Antik, 24 Eylül 2016  tarihinde Balat’ta görkemli bir kokteyl ile açıldı. Osmanlı geleneklerinden olan sokak şerbetçilerinin ziyaretçilere ikramda bulunduğu açılış, renkli görüntülere sahne oldu. Eski İstanbul ruhunu yaşatmaya devam eden tarihi semtte kapılarını açan Teos Antik’te ağırlıklı olarak 18. ve 19. yüzyıl Avrupa’sının, Osmanlı’nın ve Sovyet Rusya’nın izlerini görmek mümkün.

130 Kişinin Katıldığı Müzayedede 224 Parça Satıldı

Edirne’de ilk antika eşya müzayedesini gerçekleştiren tarih meraklısı Mehmet Teoman Ünligil tarafından kurulan ve birçok seçkin esere ev sahipliği yapan Teos Antik’te açılışın ardından yerli ve yabancı yaklaşık 130 kişinin katıldığı bir müzayede gerçekleştirildi. 224 parçanın satıldığı müzayedede ilgi gören objeler ise gümüş köstekli saat, telkari terlik, pipo ve radyolar başta olmak üzere küçük parçalar oldu.

Anadolu Esintilerine Yoğun İlgi

Geleneksel Türk motiflerini yansıtan Teos Antik’te Anadolu esintilerini yansıtan objelerden buğdayla sapını birbirinden ayıran düven, değirmen taşları, yün eğirmek için kullanılan çıkrık, Isparta ve Kayseri yöresine ait el dokuması halılar, yarım asırlık Kütahya çinileri ve duvar mozaikleri gibi el emeği eserler özellikle yabancı ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü.

En Eski Obje Fransız Kraliyet Ailesi’ne Ait

Öne çıkan eserlerin içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylı, 150 yıllık 18 karat altın kaplama köstekli saat ilk sıralarda yer alıyor. Teos Antik’in en eski parçası ise, 18. yüzyıl Fransız Kraliyet Ailesi’ne ait maşrapa.

İtalya’dan Balat’a, Balat’tan Almanya’ya Yolculuk

Müzayede ilginç hikâyelere de sahne oldu. İtalya’dan Balat’a gelen 120 yıllık el işçiliği koltuk 3200 Euro’ya Almanya’dan alıcı buldu. Böylece yıllar önce İtalya’dan Balat’a yolculuk yapan koltuk, Balat’tan Almanya’ya gitmek üzere yeni bir yolculuğa hazırlanıyor.

Çanakkale’den Sovyet Rusya’ya Savaş İzleri

Tarih sahnesinden bugüne ulaşan objeler arasında 19. yüzyılın son dönemine ait Bosna yapımı Piştov tüfek, Çanakkale Savaşı’nda giyilmiş miğfer, Sovyet dönemi Rus Subay paltosu ile Kızılordu’ya ait telefon bulunuyor. Teos Antik’te ayrıca Atatürk’ün at üstünde üniformalı ilk yağlı boya resmini yapan ressam Salim Özüdoğru’nun eserleri, 1800’lerin sonlarına ait Avusturya-Macaristan İmparatoru Kral Franz Joseph’in portresinin yanı sıra, asırlık piyano, gramofon, eski radyo ve daktilolar gibi değerli birçok obje de yer alıyor.

Teos Antik Antikaseverleri Bekliyor

Kültür, sanat ve tarihin iç içe geçtiği Teos Antik’te her gün müzayedeler düzenlenecek. Ayrıca dönem dönem yapılacak olan özel etkinliklerde seçkin objeler ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Etiketler: » »
Share
3251 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+3 = ?