logo

“TROYA 2018” Sergisi Akgün İstanbul Hotel’de Sergileniyor

Çini ve seramik sanatçısı İsmail Faris Öncel tarafından gerçekleştirilen “TROYA 2018” sergisi 15 Kasım – 10 Aralık 2017 tarihleri arasında TÜROB Türkiye Otelciler Birliği desteği ile Akgün İstanbul Hotel’de ziyaret edilebilir.

Günümüzden 3200 yıl önce, antik çağda (MÖ 1184-1182) yaşadıkları destansı aşk sonucu Sparta Kraliçesi Helena’nın Troya Prensi Paris tarafından kaçırılmasını bahane eden istilacı Akha’lar, Çanakkale boğazı girişindeki Kutsal İlion’a topluca saldırmışlar. Süratle büyüyen ve on yıl süren savaş, kısa zamanda bir Yunanistan coğrafyasından gelen Akha’lar ile Anadolu devletlerinin top yekün savaşına dönüşmüş. Efsanelere göre kahredici savaşa Yunan ve Anadolu tanrı ve tanrıçaları da fiilen karışmışlar. O çağda Anadolu’da yaşayan bütün kavimler Troya’ya yardıma gelmişler.

MÖ 850’lerde İzmir de doğan Homeros’un İlyada destanında anlattığı olaya binlerce yıl hep antik çağın bir efsanesi gözüyle bakılmış. 1870 yılına gelindiğinde, Homeros aşığı Alman Heinrich Schliemann, Homeros’un İlyada’sında belirttiği detaylardan yola çıkarak, gaflet tanrıçası Ate’nin Zeus tarafından fırlatıldığı Hisarlıktepe’de yaptığı kazılar sonunda efsanelerdeki Troya’yı gün ışığına çıkarmış. Her karesinden örnekler alınması gereken Kutsal İlion’un acıklı hikayesi İsmail Faris Öncel tarafından savaşın 3200’üncü yılına yetişecek şekilde, dört yılı aşan bir araştırma, seçme, değerlendirme ve çalışma sonucu taş karo çiniler ve seramik objeler üzerine yorumlanarak resimlenmiş.

Tablolar ve objeler oluşturulurken, MÖ 670-400 yılları arasında yaklaşık 270 yıllık süreçte yapılmış antik vazolar, amforalar, duvar resimleri, gravürler, heykel kompozisyonları, daha sonraki çağlarda batılı ressamlarca yapılan karakalem, yağlı boya tablolardan faydalanılmış.

Gaflet Tanrıçası Ate’nin Hisarlıktepe’ye düşüşü ve İlios’un İlion şehrini kuruşu, bilahare on yıllık savaşı, savaş sonrası kahramanların uzun yıllar süren evlerine dönmeleri sırasında başlarından geçenleri anlatan çini tablolar ve açıklayıcı bilgi levhaları, sergide kronolojik sıraya göre teşhir edilmektedir.

En önemlisi sergideki resimlerde yer alan mitolojik efsane, açılış günü çağına uygun kostümlü sunucular tarafından teatral sunum yapılarak anlatılıyor. Bu da izleyiciyi serginin teması içine çeken ilginç detaylardan biri.

Troya tabloları ilk olarak 19 Kasım 2014 ten itibaren 4,5 ay süre ile İstanbul Hasköy’deki Rahmi M.Koç müzesinde, Koç Grubu’nun değerli destekleri ile sergilenmiş. Mevcut koleksiyon 2 yıl süren ilave çalışmalar ile zenginleştirildikten sonra ikinci Troya Sergisi 14-19 Kasım 2016 tarihleri arasında Ankara Barosu Av. Atilla Sav Sanat Galerisi’nde gerçekleşmiş. 2018 TROİA yılı adına Akgün İstanbul Hotel ev sahipliğinde serginin üçüncüsü gerçekleşiyor .

Etiketler: » » »
Share
3041 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+5 = ?