logo

Türk Telekom İle SAS Arasında Analitik Platform Modernizasyon Projesi İçin İşbirliği

SAS, bankacılık, sigorta, üretim, perakende, kamu gibi sektörlerde yaptığı iş ortaklıklarının yanı sıra yoğun veri akışının ve kişiselleştirmenin önemli olduğu Telekomünikasyon Sektöründe de önemli projelere imza atmayı sürdürüyor. SAS’ın, Türk Telekom ile hayata geçirdiği projeyle Türk Telekom’daki tüm analitik çalışmalarının tek bir veri bilimi platformu üzerinde yürütülmesi, tüm iş birimlerinin verilere ve yapay zeka modellemelerine erişebileceği bir ortak platform oluşturulması hedeflendi. Projede verilerin yönetimi için SAS Viya platformu, Türk Telekom’da Hadoop ile kullanılmaya başlandı.

Analitik Platform Modernizasyon Projesi ile müşteri analitiği, pazarlama optimizasyonu ve risk modellerine ilişkin planlanmış iş akışları SAS Viya platformu üzerinde yürütülmeye başlandı. Çok paydaşlı iş birimlerinin tek bir arayüz üzerinde ve çoğunlukla sürükle ve bırak tekniği kullanarak çalışmalar yapması sağlandı. İş birimleriyle teknik ekiplerin aynı platformu kullanması ve paylaşımlı ortam, analitik iş akışlarındaki karışıklıkların giderilmesine, verimliliğin artmasına yardımcı oluyor. R, Python ve Lua açık kaynak desteği ve bulut uyumlu yapısıyla iş dünyası için esnek bir analitik düzen sunan SAS Viya’nın mevcut teknolojileri sayesinde, farklı kullanım birimlerince aynı platform üzerinden farklı amaçlara yönelik analitik işlemler yapılabiliyor.

Türk Telekom’da hali hazırda SAS Enterprise Guide kullanıcısı olan ve yeni platformu da kullanacak yeni ekiplerden toplam 340 kişiye SAS Viya eğitimleri verildi. Eğitimler sonrasında ekipler canlıya alınan yeni 110 adet analitik modeli kolaylıkla kullanmaya başladı. Bunun yanı sıra farklı platformlarda yönetilen pazarlama modelleri aynı eğitimler çerçevesinde yine SAS Viya ortamına aktarıldı. Mevcut sistem üzerinde bulunan 113 model SAS Viya ortamına taşındı. SAS Viya’nın sunmuş olduğu kullanım kolaylıkları sayesinde bireysel ve kurumsal müşteri modelleri için de yaklaşık 60 model hızlı bir şekilde optimize edildi. Yeni platformun sunduğu akıllı otomasyon, yapay zeka ve makine öğrenmesi yetenekleriyle günümüzün müşteri beklentilerine cevap veren pazarlama stratejilerinin belirlenerek Türk Telekom’da müşteri kayıp analizi modellerinin verimliliğinin artırılması sağlandı.

SAS Güneydoğu Avrupa Bölgesi Genel Müdürü Tayfun Topkoç “Devamlı ve yoğun bir veri akışının olduğu telekomünikasyon sektöründe bu verilerin tek bir platform altında toplanması ve yönetimi şirketlere önemli bir miktarda verimlilik sağlıyor. Türk Telekom ile hayata geçirilen projede hali hazırda kullanılan analitik modellerin SAS Viya üzerinden yönetimi gerçekleşerek yapı, tek çatı altında toplanıyor. SAS Viya platformuna yaptığımız yatırımlarla birlikte projede, Türk Telekom’da veriyi geniş bir ölçeğe yayarak analitik demokratizasyonu sağlamayı amaçladık. SAS olarak telekomünikasyonda iş birlikleri ve projeler yaparak diğer sektörlerde olduğu gibi telekomünikasyon alanında da verinin daha fazla değere ve karlılığa dönüşmesini hedefliyoruz” dedi.

Türk Telekom BT Çözümleri Direktörü Levent Öznalçacı, iş ortaklığına dair “SAS ile yaptığımız işbirliğiyle analitik altyapımızın merkezileştirilmesinin yanı sıra büyük veri ortamları ve açık kaynak kodlu geliştirme desteğiyle güç ve esneklik kazandık. Analitik platformlarımızın SAS Viya çatısı altında birleşmesi, sahip olduğumuz kurumsal bilgi birikiminin tekilleşmesi ve yaygınlaşmasına imkan tanıyacak. Bu dönüşümle altyapı yatırımlarımızı daha verimli alanlara yönlendirerek daha iyi bir müşteri deneyimi sunma konusunda önemli bir adım daha atmış oluyoruz” dedi.

Etiketler: » » » »
Share
1728 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+10 = ?