logo

Turkcell’den Gaziantep’e Akıllı Şehir Uygulamaları

mh_turkcell_antep_akilli_sehir_01

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş

Turkcell ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 1 Nisan 2015 tarihinde düzenledikleri toplantı ile birlikte oluşturdukları proje ve akıllı şehir uygulamalarını anlattılar. “Akıllı Şehir Gaziantep” başlığı altında belirledikleri teknolojik uygulamalarının ve gelecek planlarının detaylarının paylaşıldığı toplantıya Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin katıldı.

Şehirler Teknolojinin Gücüyle Kalkınıyor

Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, projenin tanıtımıyla ilgili olarak yaptığı konuşmasında, “Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketlerinden biri olarak, kendi ülkemizin ihtiyaç ve önceliklerine uygun bir Akıllı Şehir vizyonu geliştirdik. Elbette her yolculukta olduğu gibi bu yolculukta da bir rotamız var. Bu rotayı izlerken şehirlerin 8 temel alanda gelişme kaydetmesi gerektiğini düşünüyoruz. Gaziantep Belediyesi ile, Sayın Fatma Şahin öncülüğünde bu alanlarda çok önemli adımlar attık. Amacımız, şehirlerimizi teknolojinin gücüyle kalkındırırken belediyelere yol arkadaşlığı yapmak. Hem ihtiyaçlarını belirleme aşamasında hem de farklı teknolojilerle onlara özel çözüm geliştirirken hep yanlarında olmak“ dedi.

Selen Kocabaş: Turkcell çözümleri, insan, çevre ve kalkınmaya odaklanıyor.

“Akıllı Şehir” yolculuğunda Turkcell’in “İnsan”, “Çevre” ve “Kalkınma” olmak üzere üç temel alana odaklandığını belirten Kocabaş “Her geliştirdiğimiz projede bu alanları hedefe koyuyoruz; çünkü inanıyoruz ki bu üç odak, şehirlerimizi daha yaşanılabilir, vatandaşımızı daha mutlu hale getirecek. Bunun örneğini Gaziantep’te görüyor ve bu güzel kentimizi uluslararası “Şehir Protokolü” inisiyatifine dâhil ederek dünyada örnek gösterilir konuma taşıyan Fatma Şahin’i ve onun nezdinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni tebrik ediyoruz. Önümüzdeki dönemde, kültür ve turizm alanındaki uygulamalardan mobil sağlık çözümlerine kadar pek çok alanda Gaziantepliler’e hizmet götürmeyi hedefliyoruz. Turkcell teknolojisinin gücü daima Gaziantep’in arkasında olacak” dedi.

Teknolojik Altyapı Turkcell ile Kuruldu ve Yeni Projeler Planlanıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Turkcell ile yaptıkları iş birliğini değerlendirerek, “Gaziantep Belediyesi olarak kurumsal  ve sorun çözme kapasitemizi, geçtiğimiz 1 yıllık dönemde artırdık. Bu başarı hikayesinin oluşumunda teknolojinin büyük payı var. Turkcell iş birliği ile elektrik ve su tüketiminde ve hafriyat yönetiminde büyük tasarruf ve verimlilik sağladık. Zeugma Müzesi’nde ve yıllık 2,5 milyon kişinin ziyaret ettiği hayvanat bahçemizde Turkcell’le birlikte teknolojik altyapı kuruyoruz. Planladığımız yeni projeler de var. Gaziantep’i bir Akıllı Şehir haline getirme sürecinde yol arkadaşımız Turkcell’e bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

Akıllı Şehir Gaziantep’te Yıllık 30 Milyon TL Tasarruf

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, “Akıllı Şehir Gaziantep” projesi kapsamında özellik son bir yıldır hummalı bir çalışma yürütüyor. Gaziantep’in tam anlamıyla bir ‘Akıllı Şehir’e dönüştürülmesi için Turkcell, Turkcell Superonline ve Turkcell Global Bilgi tarafından geliştirilen çözümler kullanılıyor. Hayata geçirilen tüm uygulamalarla birlikte Gaziantep’te yıllık 30 milyon TL’lik bir tasarruf sağlandı.

Sayaçlar Gerçek Zamanlı Okunuyor

Gaziantep’te bulunan dört Organize Sanayi Bölgesi’nde 900 adet elektrik sayacı Turkcell teknolojisiyle gerçek zamanlı olarak okunabiliyor, anlık enerji tüketimi ve güç bilgileri abone bazında alınabiliyor. Bu sayede anlık ihtiyaç kadar elektrik üretilmesi-iletilmesi ve verimli kullanılması sağlanıyor.

Akıllı Sayaç sayesinde elektrik şebekesindeki kaçak kullanım yaklaşık yüzde 90 oranında önlendi. Eskiden yüzde 4 olan kayıp-kaçak oranı, yüzde 0,5’e düşürüldü. Bütün ülkenin elektrik şebekesinde yük dengesizliğine yol açan reaktif tüketim de kontrol altına alındı. Elektriğin yanı sıra su yönetiminde de Turkcell teknolojisi kullanılıyor. Su konusunda kısıtlı kaynaklara sahip Gaziantep’te 50’ye yakın derin su kuyusu ve su depoları uzaktan izlenerek doğal kaynakların daha verimli kullanılması sağlanıyor.

Turkcell ve Gaziantep’in Uluslararası Gururu!

Gaziantep; belediyeler ile teknoloji şirketleri, akademik kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek şehirlerin içerisinde bulunduğu zorlukları ortak akılla çözmeyi hedefleyen uluslararası Şehir Protokolü Topluluğu’nun (City Protocol Society) bir parçası. Merkezi ABD’de bulunan inisiyatif, deneyim paylaşımı ve öğrenme temelli bir yaklaşımla daha iyi kentleşme sağlanmasını hedefliyor.

Turkcell ve Gaziantep Belediyesi, Şehir Protokolü ile küresel düzeyde bilgi ve deneyim paylaşımı gerçekleştiriyor. Bu sayede hem başarılı dönüşümler yaşamış kent örnekleri doğrudan incelenebiliyor hem de gerek Gaziantep’te gerekse Türkiye genelinde uygulanmış ve başarılı olmuş çeşitli projeleri anlatma ve dünyaya liderlik etme fırsatı doğuyor. Turkcell, insanlığın ortak değerlerine katkı anlamı taşıyan bu paylaşım olanağına büyük önem veriyor. Şehir Protokolü Topluluğu içerisinde Moskova, Dublin, Amsterdam, Barcelona gibi pek çok büyük şehir bulunuyor.

Gerçekleşen “Akıllı Şehir” Projeleri

Turkcell, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne 8 ana başlık altında onlarca farklı teknolojik çözüm sunuyor. Ulaşım, Enerji&Su, Çevre Yönetimi, Güvenlik, Sosyal Hizmetler, İmar&Emlâk, Etkileşim Merkezi, BT Altyapısı başlıkları altında sunulan çözümler sayesinde hem şehrin bütçesinde milyonlarca lira tasarruf ediliyor ve doğal kaynakların verimli kullanımı sağlanıyor hem de kent sakinlerinin yaşam kalitesi önemli ölçüde artıyor.

Akıllı Durak: Gaziantep tramvay hattında aylık 1,5 milyon kişiye taşıma hizmeti veriliyor. Gaziantep sınırları dahilinde 28 adet Akıllı Durak ile toplu taşımada vatandaşın tramvay bekleyerek duraklarda geçireceği zaman günlük ortalama 20 dakika kısaltılıyor, seferler buna göre planlanıyor ve günlük yaşamda zaman daha verimli kullanılıyor. Yol durumundan kaynaklanan gecikmeler ve duraklarda oluşabilecek yığılmalar görülerek zamanında müdahale edilebiliyor. Tramvayların konum bilgisine göre güzergâhlarındaki sinyalizasyonlar da kontrol edilerek şehir içi araç trafiğinin akışı düzenleniyor, trafik ışıklarında bekleme süreleri minimuma indiriliyor ve olası kazalar önleniyor.

mh_turkcell_antep_akilli_sehir_02

Tramvay ve Otobüslerde ücretsiz Wi-Fi: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet veren 93’ü otobüs ve 28’i tramvay olmak üzere toplam 121 adet toplu taşıma aracında Gazianteplilere ücretsiz 3G internet hizmeti veriliyor. Üstün Turkcell 3G altyapısı sayesinde Gaziantepliler şehir içi seyahatleri esnasında hizmet aldıkları operatörden bağımsız olarak hızlı internet hizmetinden faydalanabiliyor. Hizmetinin halka sunulduğu 10 ayda, ücretsiz wi-fi imkânından 400.000 kişi yararlandı.

Etkileşim Merkezi: Turkcell Global Bilgi tarafından 153, 185, 188 numaralı hatlar dahil olmak üzere vatandaşların talep ve şikayetlerini dile getirdiği çağrı merkezi yapısı oluşturuldu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için hizmet veren Alo 153 çağrı merkezi ile aylık ortalama 40 bin çağrı alınıyor. Belediyenin faaliyet alanları ve hizmetleri hakkında vatandaşlara 7/24 hizmet veren Etkileşim Merkezi, aynı zamanda belediyenin sosyal medya hesaplarını da yönetiyor. Vatandaşın ihtiyaç ve şikayetleri, gerçek zamanlı olarak ilgili birimlere iletiliyor ve mümkün olan en kısa sürede çözüme ulaşması için koordinasyon sağlanıyor.

Hafriyat araçlarının takip edilmesi: Belediye, taşeron firmalara ait 900’ü aşkın hafriyat kamyonunu takip edebiliyor ve harfiyatların daha önce belirlenen alanlara boşaltılması sağlanıyor.

Araç İzleme ve Yönetimi: Şehirde can ve mal güvenliğini sağlamak için 300’den fazla Belediye aracı (itfaiye, çöp kamyonu, zabıta) uzaktan izlenerek yönetiliyor.

Fiber internet altyapısı: Turkcell Superonline tarafından kurulan 950 km fiber internet altyapısı ve 32 bin kullanıcı bulunuyor. Bu altyapı sayesinde 12 ayrı bölgede 100 bin ev ve iş yerine hizmet veriliyor, vatandaşların kesintisiz ve son teknoloji fiber altyapı ile internet hizmeti alması sağlanıyor.

Park ve bahçe sulama: 17 dönümlük bir alanda yer alan Botanik Park, topraktaki ve havadaki nem oranı ölçülerek otomatik olarak sulanıyor. Toprağın ihtiyacı kadar sulama yapılmasıyla su tasarrufunun yanı sıra bitkiler de sağlıklı olarak yetiştiriliyor. Ayrıca, ortalama yüzde 15 su tasarrufu sağlanmakla birlikte, bitkilerin ihtiyacı olan rutin bakımlar daha verimli yapılıyor. Bu sayede yıllık 400 bin metreküp su tasarrufu bekleniyor.

Isı Takibi: Doğal Yaşam Parkı ve Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan Afrika ve tropik bölgeden gelmiş hayvanlar için ısı takibi yapılıyor. Bu sayede her bir hayvanın fizyolojik özelliklerine göre ısı değerleri ayarlanabiliyor. Bunun için her bir hayvan barınağının ısısı anlık olarak ölçülüyor ve istenen her yerden izlenebiliyor. Ayrıca sıcaklığın istenen değerlerin dışına çıkması durumunda da SMS ile ilgili bakıcıları anlık uyarı gönderilebiliyor.

Turkcell En Yakın Uygulaması: Vatandaş, konumuna göre en yakın eczane, hastane, ATM vb. gibi noktaları cep telefonuna yüklediği uygulama üzerinden görüntüleyebiliyor.

Zürafa Şakir’e teknolojik barınak

Avrupa’nın en büyük üçüncü hayvanat bahçesi olan “Gaziantep Hayvanat Bahçesi”nin en ünlü sakinlerinden biri olan zürafa Şakir’in yaşadığı alanın ısı kontrolü de Turkcell’in M2M servisleriyle anlık olarak takip ediliyor. Güney Afrika kökenli “Şakir”in bulunduğu alanının ısısının 15 derecenin altına inmemesi gerektiğinden, yaşadığı alan sürekli kontrol altında tutuluyor. Isı 15 derecenin altına indiğinde sistemde oluşan alarm sayesinde, gerekli müdahaleler yapılarak alanın ısısı yükseltiliyor. Bu sayede 15 yaşında, 5 metre boyunda, 1350 kilo ağırlığındaki zürafa Şakir, barınağında sorunsuz bir şekilde yaşamını sürdürüyor.

FOTO GALERİ (Tıklayın)

Etiketler: » » » » » »
Share
3930 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+6 = ?