logo

Türkiye, Avrupa’da Araç Kullanırken Sosyal Medyada En Çok Gezinen Ülke

AvivaSA CEO’su Fırat Kuruca

AvivaSA, İngiliz ortağı Aviva’nın “direksiyon başında telefon ve internet kullanımının trafik üzerindeki etkisini” ortaya koymak amacıyla Ipsos MORI işbirliğiyle gerçekleştirdiği araştırmanın çarpıcı sonuçlarını paylaştı.

Her İki Türk Vatandaşından Biri Araç Kullanırken Telefonla Konuşuyor

Türkiye’nin yanı sıra ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, İrlanda, Polonya, Çin, Hindistan, Singapur, Endonezya’nın yer aldığı araştırma 17 Mart ve 1 Mayıs 2017 tarihleri arasında kentsel nüfusu temsil eden gruplar üzerinde yapıldı. Araştırmaya göre trafik kurallarına en saygılı ülke İngiltere. Her beş İngiliz sürücüden sadece birisi, hands-free kit yardımı olmadan direksiyon başında telefon kullanıyor. Araştırmanın yapıldığı tüm ülkelerde direksiyon başında hands-free kit yardımı olmadan telefonla konuşmak yasak. İngiltere bu konuda en iyi sonuca sahip olmasına rağmen, çok daha katı cezaları uygulamaya koydu. Bu konuda en olumsuz sonuçlara sahip iki ülke ise, Amerika ve Çin… Araştırmada, direksiyon başındayken mesaj yazmak ve sosyal medyada dolaşıp, paylaşım yapmak konuları da irdelendi.

Araştırma sonuçlarıyla ilgili bir açıklama yapan AvivaSA CEO’su Fırat Kuruca, trafik kazalarının, ülkemizde en yaygın yaşanan felaketlerden birisi olduğunu vurgulayarak “Bu araştırma, Türkiye dahil dünyanın 13 ülkesinde gerçekleştirilen çok önemli bir araştırma. Alınacak önlemler konusunda önemli bir güncel kaynak olacağını düşünüyoruz. Araştırmada çıkan belki de en ilginç sonuç, trafikte en çok sosyal medyada gezinen ve paylaşım yapan Avrupa ülkesinin Türkiye olması. Ayrıca, İtalya’dan sonra, araç kullanırken mesaj yazma oranı en yüksek Avrupa ülkesiyiz. Bunlar maalesef, önlem almamız gereken üzücü sonuçlar” dedi.

Ülkeler Araç kullanırken arama yaptığını kabul eden sürücü oranı (hands free kullanmadan) Araç kullanırken mesaj yazdığını kabul eden sürücü oranı Araç kullanırken sosyal medyada gezinen veya paylaşım yapan sürücü oranı
İngiltere 20% 13% 7%
İspanya 35% 27% 11%
Fransa 39% 26% 8%
Kanada 43% 26% 11%
İrlanda 45% 26% 15%
Singapur 46% 47% 23%
Endonezya 51% 53% 29%
Polonya 53% 18% 14%
Türkiye 53% 34% 22%
İtalya 59% 41% 17%
Hindistan 60% 43% 41%
ABD 63% 34% 22%
Çin 76% 28% 11%
Global ortalama 48% 31% 17%

Türkiye, Global Ortalamanın Üzerinde

Yapılan araştırmada Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında, İtalya’dan (yüzde 59) sonra, Polonya (yüzde 53) ile birlikte en çok “direksiyon başında telefonla konuşan” ülke çıktı. Araştırmada en yüksek orana yüzde 76 ile Çin sahip olsa da, Türkiye yüzde 53 ile global ortalamanın üzerinde yer alıyor.

Türkiye, Avrupa Ülkelerinde, İtalya’dan Sonra, Araç Kullanırken En Çok Mesaj Yazan Ülke

Araç kullanırken telefonla konuşmanın yanı sıra; “direksiyondayken mesaj yazmak” ve “sosyal medyada dolaşıp, paylaşım yapmak” konularının da sorgulandığı araştırmada; bu konudaki en dikkat çekici noktalardan birisi, Türkiye’nin yüzde 34 ile, İtalya’dan sonra (yüzde 41) “en çok araç kullanırken mesaj yazan” Avrupa ülkesi olması. Global olarak bakıldığında ise, Endonezya yüzde 53 ile bu alanda en yüksek orana sahip olsa da; Türkiye, Amerika ile 5. sırayı paylaşıyor. Bu konuda “trafik kurallarına en sadık ülke” ise yüzde 13 oranıyla İngiltere.

Türkiye, Avrupa’da Araç Kullanırken Sosyal Medyada En Çok Gezinen veya Paylaşım Yapan Ülke

Araştırmaya göre, Türkiye yüzde 22 ile “trafikte en çok sosyal medyada gezinen ve paylaşım yapan” Avrupa ülkesi konumunda yer alıyor. Avrupa’da, Türkiye’nin hemen ardından yüzde 17 ile İtalya gelirken, global ortalama baz alındığında, Türkiye bu oranla averajın üzerinde yer alıyor. Global olarak bakıldığında ise, yüzde 41 ile Hindistan, trafikte en çok sosyal medyada gezinen ülke olurken; İngiltere yüzde 7 ile yine en az orana sahip ülke konumunda.

Kaza Risklerine Karşı Arabalarımızı Sigortalatıyoruz; Ya Kendimizi?

Araştırma, trafik kazalarının yüksek olduğu ülkelerde, yeni trafik düzenlemelerinin zorunluluğunun yanı sıra; Hayat ve Ferdi Kaza sigortalarının önemini de gösteriyor.

Türkiye’de 2016 yılında 1 milyonun üzerinde gerçekleşen trafik kazaları sonucunda 7 bin 300 kişinin hayatını kaybettiğini ve 303 bin 812 kişinin yaralandığını hatırlatan Kuruca “Vatandaşlarımız, kaza riskine karşı arabalarını sigortalatmalarına rağmen, kendilerini bu riske karşı güvence altına alabilecekleri Hayat ve Ferdi Kaza sigortalarına maalesef mesafeli duruyor. Ancak bu rakamlar, vatandaşların sevdiklerini ve kendilerini koruma altına almaları gerektiğini bir kez daha vurguluyor” dedi.

www.avivasa.com.tr

Etiketler: » » »
Share
3594 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+1 = ?