logo

Türkiye’den Antartika’ya Bilimsel Sefer

mh_itu_antartika_seferi

Türkiye’nin 7 üniversitesinden akademisyenler ve TÜBİTAK ile Antarktika’ya yapacakları bu bilimsel sefer  Türkiye için bir ilk olacak. Bilim insanları, Türk bayrağını dalgalandıracakları Antarktika kıtasının 50 millik alanında araştırma yapacaklar.

İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) oluşan 14 kişilik araştırma ekibi 29 Mart 2016 tarihinde  beyaz kıtaya doğru yola çıkıyor.

EKİPTE İKİ KADIN AKADEMİSYEN OLACAK

Tıp doktorları, botanikçi, harita ve jeoloji mühendisleri ve deniz bilimleri  uzmanlarından oluşan ekip  15 gün incelemelerde bulunacak. İklim değişikliği, buzullar, yabancı türler, kirlenme, denizel biyoçeşitlilik, koruma alanları, deniz memelileri ve botanik konularında araştırma yapacak ekipte iki kadın akademisyen de yer alıyor.

Ukrayna Ulusal Antarktik Bilim Merkezi (NASC) ile İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (PolReC) ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) arasında geçen yıl imzalanan anlaşmayla, beyaz kıtada uzun süreli işbirliğinin ilk  adımları bu seferle  başlayacak. Bu sefer aynı zamanda Türk üniversitelerinin kıtaya birlikte ilk seferi olacak.

Kutup araştırmaları konusunda yurtdışındaki bilimsel kuruluşlar ile birlikte çalışmalar yürüten Türk bilim insanları, 2015 yılında İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (Turkish Polar Research Center, PolReC) kurulmasıyla birlikte bilimsel bir çatı kuruluşa sahip oldular. Yurt içi ve dışındaki birçok Türk akademisyen de projeye destek sağlıyor. Merkez  aynı zamanda kutuplar konusunda araştırma yapmak isteyen akademisyenler için bir başvuru yeri ve bilim programlarının tartışılacağı bir platform.

Sefer lideri Prof. Dr. Bayram Öztürk, ‘Kutup bölgeleri ile ilgili Türk akademisyenlerin çalışmaları 1977’den beri sürüyor. Bu değerli akademisyenlerimiz halen PolReC Danışma Kurulu’nda yer alıyor. Uzun yıllardır planladığımız ortak çalışmalarımızın başlaması için bir mihenk taşı olan ilk seferimizin hazırlıklarını tamamladık, Ukrayna’dan değerli bilim insanlarıyla işbirliği içerisinde en az üç yıllık bir planlamayla yola çıkıyoruz. Türkiye’nin Beyaz Kıtada çok önemli bilimsel katkılar sağlayacağına inanıyorum, bu ilk seferin lideri olmak benim için ayrıca gurur verici’ dedi.

PolReC Müdürü ve sefer lider yardımcısı Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek “Kıta ile ilgili çalışmalar Türk bilim insanları tarafından uzun yıllardır sürdürülmektedir. Fakat Türkiye’nin ulusal olarak yaptığı üniversiteler arası ortak ilk çalışma bu olacaktır. Güçlü bir bilimsel altyapıya sahip olmamıza rağmen, PolReC sayesinde üniversiteler ilk defa resmi olarak bir araya gelmiş bulunmaktadır. Bu güç birliğinin önümüzdeki yıllarda ülkemize büyük katkıları olacağına inanmaktayım. Türkiye de bu ilk disiplinler arası bilim seferi ile uluslararası platformlarda görünürlüğünü arttıracaktır. 2006 Yılında kıtada Türk bayrağını dalgalandırmanın gururunu yaşamıştım ama ulusal bir bilim seferiyle burada bulunmanın gururu paha biçilemez olucak” diyerek bu seferin ve PolReC’in önemine dikkat çekti.

Etiketler: » » »
Share
3000 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+6 = ?