logo

Ülkemizde Kombiler Yanlış ve Verimsiz Kullanılıyor

mh_cosa_anket_gorsel

Ülkemizdeki kombi kullanım alışkanlıkları ve kaç derece ısıda kendilerini rahat hissettiklerini de ortaya koyan, 10 bin kişinin katıldığı ve Cosa tarafından yaptırılan anket, Türkiye’de doğru kombi kullanımıyla her yıl 4.5 milyar lira tasarruf yapılabileceğini gösterdi.

Tamamen Türk mühendisleri tarafından %100 yerli olarak tasarlanıp üretilen, kombilerin cep telefonundan kullanılmasını sağlayan akıllı oda termostatı markası Cosa’nın üreticisi Nuvia’nın kurucularından Dr. Emre Erkin ilginç araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Erkin “Cosa’nın özelliklerini daha da geliştirmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu anketin sonuçlara göre tüketicilerin  %49’u kombilerini sabit sıcaklıkta tutarak, %32’si yatarken ve evden çıkarken kombilerini kısarak, %19’u da sadece evden çıkarken kombilerini kıstığını ifade etmiş. Aslında bu yöntemlerin hiçbiri tasarruf için doğru çözüm değil. Hem enerji tasarrufu yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamak, hem de bu yolla düşük doğalgaz faturaları ödemek için yurt dışında neredeyse her evde bulunan, fakat ülkemizde Avrupa ve Amerika’nın tersine yaygın kullanım durumu olmayan oda termostatlarını kullanmamız şart” dedi.

Oda sıcaklığını Avrupa ortalamasının üstünde tutuyoruz

Nuvia’nın Cosa Akıllı Kombi Kiti’ne sahip binlerce kullanıcısının sıcaklık tercihleri incelendiğinde, Türkiye’de tercih edilen ortalama oda sıcaklığının yaklaşık 23 derece olduğu görülüyor. Ortalama bu olduğu için de büyük bir kesimin, oda sıcaklığını 23 dereceden yukarı tuttuğu ortaya çıkıyor. Avrupa standartlarında kışın binalar için önerilen konfor sıcaklığının 21-22 derece olduğu düşünüldüğünde Avrupa ortalamasının en az 2 derece üzerinde yaşamayı tercih ettiğimiz ve bunun sonucu olarak da  %10-15 oranında daha fazla fatura ödediğimiz ortaya çıkıyor. Cosa Akıllı Kombi Kiti’nin tasarruf sağlama amacıyla geliştirdiği “Uyku” ve “Dışarı“ modları incelendiğinde ise uyurken yaklaşık 21 dereceyi tercih ettiğimiz gözlemleniyor. Cosa’nın mod yaklaşımı sayesinde, insanlar yatarken kombiyi uyku moduna alıp, ev sıcaklığını 2 derece daha düşürerek tasarruf yapmayı sağlayabiliyor.

Cepten kontrol

Cosa, akıllı telefonlar ile birlikte kullanıldığı için kontrolün hep ev sakinlerinde olmasına imkân veriyor. Kolay kullanımlı bir uygulama üzerinden yürütülen kit yönetimi sayesinde Cosa, evinizin istenilen zamanda istenilen sıcaklıkta olmasına imkan tanıyor.

Cosa, ev sakinleri uykudayken evin sıcaklığını hissedilmeyecek kadar, dışardayken ise yeniden kolayca ısıtılabileceği kadar düşürüyor. Böylece Cosa Akıllı Kombi Kiti, evi “Ev”, “Uyku” ve “Dışarı” modlarıyla gerektiği zaman gerektiği kadar ısıtıyor ve doğalgaz tüketimini azaltıyor. Üstelik Cosa tüm bunları yaparken dış hava koşullarını da dikkate alıyor.

Ayrıca haftalık rutininiz önceden programlandığında Cosa, buna göre evin istenilen gün, istenilen saat, istenilen sıcaklıkta olmasını sağlıyor. Tatile giderken de Cosa, kombinin kapatılıp peteklerdeki suyun donmayacak şekilde korunmasını da mümkün kılıyor.

Etiketler: » » »
Share
2853 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+2 = ?