logo

Üst Yaş Grupları da Mobil Cihazları Tercih Ediyor

jenerik_mobil_tv

ARRIS, her sene gerçekleştirdiği Tüketici Eğlence Endeksi’nin (CEI) 2015 yılına ait küresel ve Türkiye sonuçlarını yayınladı. Çoklu cihazlarda medya içeriği tüketimine odaklanarak evlere hangi içeriklerin girdiğini, içeriklerin izleyici tarafından nasıl tüketildiğini, izleme alışkanlıklarının nasıl ve neye göre değiştiğini ve hizmet sağlayıcıların bugün ve gelecekte müşterilerine nasıl destek olması gerektiğini gösteren trendler, tüketicilerin sınırsız Wi-Fi bağlantısı için artan talebini ortaya koyuyor.

Günümüzde ortalama bir evde Wi-Fi’a bağlı altı adet medya cihazı bulunuyor. Yine ortalama her hane haftada 7,5 saatini online üyelik hizmetlerinde geçiriyor. Üstelik bunların yüzde 81’i (geçen sene yüzde 63 civarındaydı) en az haftada bir kez bu hizmeti kullanıyor. Bu yeni trendler, hizmet sağlayıcılar için ortaya çıkan fırsatı vurguluyor:

Araştırma mobil TV ve uzun süreli içerik izleme alışkanlığının artmasıyla ilgili yeni bulguların da altını çiziyor: Wi-Fi ve mobil TV kullanımı arasında net bir bağlantı bulunuyor. Avrupalılar’ın yüzde 72’si haftada bir kez Wi-Fi’ı mobil TV izlemek için kullanıyor. Fakat mobil TV’nin popülaritesi artarken, asıl büyüme fırsatı yaşça daha büyük nüfus aralığında bulunuyor. Ayrıca, uzun süreli içerik izleme (binge-viewing) alışkanlığına sahip olanların yüzde 59’u için, bu etkinlik kişisel ve yalnız yapılan bir aktiviteye dönüşmüş durumda.

2015 Arris Tüketici Eğlence Endeksi’nde Avrupa genelinde çıkan bulgular:

Evlerde kaliteli Wi-Fi gerekli hale geldi: Tüketicilerin yüzde 69’u evlerindeki tüm odalarda yüksek hızlı internetin ya hayati önemde ya da çok önemli olduğunu düşünüyor. Yüzde 48’i var olanın ötesinde daha yüksek hızda Wi-Fi’a sahip olmanın önemine vurgu yapıyor.

Mobil TV kullanımının popülaritesi genç nüfus arasında artıyor, ama gelecekteki büyüme üst yaş gruplarına bağlı: Günümüzde tüketicilerin yüzde 58’i mobil TV seyrediyor. Bu oran 16-24 yaş aralığında yüzde 74’e çıkıyor. Ancak genç nüfusun çoğunlukla mobil TV seyretmesine rağmen izleyici sayılarında bir artış yaşanmıyor. Oysa 55 – 64 yaş arasındaki tüketiciler arasındaki mobil TV izleme oranı geçen sene yüzde 25 iken bu yıl yüzde 31’e çıktı.

Tüketiciler içeriği indirmeyi, o an izlemekten daha çok tercih ediyor: İçerik indiren neredeyse her 4 tüketiciden 3’ü yüzde 66’sı, hareket halindeyken internet bağlantısına ihtiyaç duymaksızın izleyebilmek için içeriği bir cihaza indirebilmenin önemli olduğunu söylüyor. Ankete katılan mobil TV izleyicilerinin de yüzde 72’si, Wi-Fi’ı mobil TV için kullanıyor.

Uzun süreli seyretme alışkanlığı 2015 yılında tek başına yapılan bir eyleme dönüştü: Avrupa çapında uzun süreli izleme alışkanlığına sahip olanların yüzde 59’u bunu tek başına yapıyor ve tek oturuşta ortalama üç saat içerik izliyor.

Türkiye Sonuçları

Üst yaş grupları giderek daha fazla mobil tv tercih ediyor

Mobil TV daha çok genç nesil arasında popüler olarak biliniyor. Türkiye’de 16-24 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 81’i mobil TV izliyor. Oysa araştırma, mobil TV’nin büyümesinde başı çekenlerin üst yaş grupları olduğunu ortaya koyuyor. 55-64 yaş aralığındaki kitlenin mobil TV izleme oranı, yüzde 21’den yüzde 63’e ulaşmış durumda.

Tüketiciler mobil TV içeriklerini indirmeyi tercih ediyor

Tüketiciler mobil TV içeriklerini online izlemektense indirmeyi tercih ediyor. İçerik indiren tüketicilerin yüzde 63’ü, bunun mobil TV izlemek için son derece önemli olduğunu söylüyor.

Türk izleyicisi herhangi bir lokasyonda herhangi bir TV programı izlemesine izin veren hizmetlere ilgi duyuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 88’i, bu tür bir hizmeti tercih edebileceğini söylüyor. Bu tüm yaş grupları için geçerli; 16-24 yaş grubunun yüzde 84’ü ve 55-64 yaş grubunun yüzde 86’sı bu görüşte.

Uzun süreli izleme, dünyanın her yerinde tek başına yapılan bir aktivite

Uzun süreli eğlence içeriği izleme alışkanlığı nispeten yeni bir eylem ve dünyanın her yerinde izleyiciler bunu yalnız başına yapıyor. Türkiye’de de izleyicilerin yüzde 52’si uzun süreli izlemeleri tek başına yapıyor. Bu alanda İsveç yüzde 70 ile birinci, İspanya yüzde 49 ile sonuncu sırada yer alıyor.

Tek oturuşta uzun süreli içerik izlemenin ortalama süresi 3 saat. Türk izleyicilerin yüzde 71’i en az ayda bir, yüzde 43’ü en az haftada bir ve yüzde 17’si her gün uzun süreli içerik izlediğini söylüyor.

Uzun süreli izleme için tercih edilen ekran TV ekranı ama mobili de es geçmemek gerekiyor

Türkiye’de izleyicilerin çoğunluğu uzun süreli izleme alışkanlığı için TV’yi tercih ediyor. Ancak mobil ekranların da evde izleme için giderek artan bir tercih olduğu görülüyor. İzleyicilerin yüzde 62’si TV’yi, yüzde 27’si mobil cihazı tercih ediyor.

Tüketicilerin uzun süreli izleme alışkanlığı DVD/Blu-ray cihazlardan online izleme kanallarına kayıyor.

Online izleme için ücretsiz hizmetler yüzde 29, ücretli hizmetler yüzde 9 oranında tercih ediliyor.

Uzun süreli izleme için tercih edilen araçlar:

– Ücretsiz indirilen içerik: yüzde 28

– Ücretli izleme hizmetleri üzerinden indirme: yüzde 12

– TV’de canlı izleme: yüzde 36

– Canlı yayından DVR’a kaydedileni izleme: yüzde 16

Arris Güney Avrupa Orta Doğu ve Afrika Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Alper Türken, bu alandaki fırsatlara dikkat çekerek “Araştırmada dört ana trend görüyoruz. 1) Tüketicinin evde ve diğer alanlarda Wi-Fi’a olan bağımlılığı, 2) Geleneksel TV’den Mobil TV’ye geçişteki artış, 3) Tüketicilerin içerikleri mobil online izlenmek yerine indirmeyi tercih etmesi ve 4) uzun süreli izleme alışkanlığının bireysel aktivite olarak artması. Araştırmanın ortaya koyduğu bu 4 eğilim sektör için son derece önemli ve servis sağlayıcılara yeni fırsatlar sunuyor” dedi.

Etiketler: »
Share
1658 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+4 = ?