logo

Veri Merkezleri Yeniden Şekillenecek

mh_cisco_cenk_kivilcim

Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım

Cisco ve International Data Corporation (IDC) veri merkezlerindeki son eğilimleri ve gelecek beklentilerini 17 Haziran 2015 akşamı düzenlediği bir toplantıda basın mensuplarıyla paylaştı. Her şeyin İnterneti Çağında veri merkezlerinin dijitalleşmedeki rolünün ortaya konulduğu toplantıda şirketlerin veri merkezi stratejilerini sil baştan ele almaları gerektiğine dikkat çekildi. Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım “Her şeyin İnterneti, insanları, süreçleri, veriyi ve nesneleri birbirine bağlayarak benzersiz fırsatlar yaratacak. Tüm kuruluşların Her şeyin internetini tam anlamıyla kucaklayabilmesi için dijital dönüşümlerini tamamlamaları gerekiyor” dedi.

İstanbul The House Hotel Bosphorus’ta gerçekleştirilen toplantıda konuşan Cenk Kıvılcım, dijitalleşmenin inanılmaz bir hızla devam ettiğini belirtti. IDC’nin tahminlerine göre 2017 yılında şirketlerin yüzde 25’inin mobil uygulama sahibi olacağını kaydeden Kıvılcım, uygulamaların üretkenliğin, işbirliğinin, inovasyonun, ticaretin ve dönüşümün oksijeni olduğuna dikkat çekti. Kıvılcım “Uygulamaların tüm işin, müşteri hizmetlerinin, sonuçların ve karın merkezinde olduğu bir ‘uygulama ekonomisine’ doğru hızla gidiyoruz. Bugün şirketlerin iş yapış şekillerindeki bu dönüşüm süreci ve yeni beklentileri ağ alt yapısı için de önemli bir mücadele haline geldi. Ağ altyapıları işletmenin tüm kullanıcıları ve hatta iş ortakları ve müşteriler için tüm veri ve uygulamaları birbirine bağlamalı ve kullanılabilir hale getirmeli. Büyük verinin ve video iletişimi trafiğinin gerektirdiği bant genişliği ve gizlilikten artık gittikçe yaygınlaşan bulut bilişime ve BYOD ( kendi cihazını getir)’e kadar ağ mimarisi ticari başarı için hiç bu kadar kritik olmamıştı. Cisco olarak şirketlerin bu dönüşümde bir adım önde olması için destek veriyoruz” dedi.

Djital dönüşüme hazır olun

Cisco olarak 2020 yılında 50 milyar, 2030 yılında ise 500 milyar nesnenin internete bağlı olmasını öngördüklerini dile getiren Kıvılcım “Her şeyin interneti şirketleri ve iş yapış şekillerini de dönüştürecek. Dönüşen şirketler yeni müşteri deneyimleri, gelişmiş operasyon verimliliği, benzeri görülmemiş inovasyonlar ve yepyeni ekonomik modelleri hayata geçirecek” dedi.

Hibrid veri merkezi modeli trendi geliyor

IDC Kıdemli Araştırma Analisti Aslı Koçkal da IDC’nin her çeyrek yayımladığı ‘Sunucu Pazarı ve Öngörüleri Raporu’na dayanarak Türkiye ve bölgedeki sunucu ve blade pazarı verilerini ve trendlerini yorumladı. Türkiye Blade Sunucu pazarının geçen yıl yüzde 29.2 büyüme ile 26.2 milyon dolara ulaştığını belirten Koçkal, Cisco’nun Türkiye’deki blade sunucu pazar payının bir önceki yıla kıyasla 8 puanlık artış ile yüzde 18’e ulaştığını söyledi. Veri merkezi teknolojilerinde son trendlere değinen Koçkal “Geleceğin veri merkezlerinde esnek ve çevik altyapı için hibrid veri merkezi modeli daha çok benimsenecek. Blade sunucular, bütünleşik sistemler veri merkezlerinde daha çok tercih edilen ürünler olacak. Yazılım tanımlı çözümlerin yanı sıra önce ‘bulut’ yaklaşımı ön planda olacak” dedi.

Veri merkezleri yeniden şekillenecek

Cisco Türkiye Veri Merkezi ve Sanallaştırma Teknolojileri Müdürü Baran Karakurt, veri merkezlerinin çok yakın zamanda herşeyin interneti ile şekilleneceğini vurgulayarak “2020 yılında dijitalleşme ve herşeyin interneti ile oluşan yeni iş modelleri veri merkezlerini de şekillendirecek. Bugün her zamankinden daha fazla yeni teknolojilerin operasyon modellerinde nasıl bir etkisi olacağını ve var olan işimize nasıl uygulayabileceğimizi düşünmemiz gerekiyor” dedi. Cisco olarak UCS çözümlerini 6 yıl önce lanse ettiklerini ifade eden Karakurt, bu süreçte Türkiye’de finans, telekomünikasyon, servis sağlayıcı ve enerji gibi önemli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin alt yapılarını kurgularken iş kararlarını hızlıca uygulama, çeviklik ve güvenliğin yanı sıra operasyon verimliliğini artırırken maliyetleri düşürme ihtiyaçlarının olduğunu gördüklerini belirtti. Karakurt “Cisco olarak müşterilerimize altyapılarını iş dünyasının değişen ihtiyaçlarına göre geliştirip hızlı, sade ve verimli bir sistem kurmaları konusunda destek oluyoruz. Müşterilerimiz bu daha çevik yapılarla sektörde stratejik rekabet avantajı sağlıyorlar” dedi. Sundukları hizmetle sunucu sektöründe yıllık yüzde 30’luk bir büyüme yakaladıklarını belirten Karakurt “Cisco olarak bilişim sektöründe yaşanan heyecan verici gelişmelere Uygulama Merkezli Altyapı (ACI) da içeren bir dizi yenilik getiriyoruz. ACI, Ağ Katmanından uygulama seviyesine kadar otomasyon, politika yönetimi (Policy management) ve güvenliği yepyeni bir seviyeye taşıyor. ACI, Yazılım Tanımlı Ağ’dan (SDN) çok daha öteye giderek tıpkı UCS’in yaptığı gibi sektörü dönüştürecek yenilikçi bir Yazılım Tanımlı Veri Merkezi (SDDC) mimarisi sunuyor. En önemlisi ortalama yüzde 30 operasyon maliyeti tasarrufu Cisco UCS’I benzersiz bir çözüm haline getiriyor” dedi.

Etiketler: » » » »
Share
4100 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+1 = ?