logo

Xerox, Mobil Ödeme Sistemi Seamless’i Tanıttı

mh_xerox_seamless

Xerox, Haziran ayında Türkiye’nin de üyesi olduğu Dünya Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından Milano’da düzenlenen kongrede ulaşım araçlarında bilet, jeton ve manyetik kart kullanımı yerine kişisel mobil cihazlarla ödeme yapma imkanı tanıyacak Xerox Seamless çözümünü tanıttı.

Xerox Seamless nasıl çalışıyor?

Xerox Seamless, günümüzde uygulanan biletleme sistemlerini mobil ödeme sistemlerine entegre ediyor ve mevcut sistemlerdeki aksaklıklara önemli çözümler getiriyor. Yolcular Xerox Seamless’ın uygulamasını akıllı telefonlarına indirerek Seamless ile yapacakları yolculuğun ilk adımını atmış oluyorlar. Belediyeler ve özel ulaşım hatlarının Xerox Seamless ile yapılacak bir seyahate imkan vermek için yapmaları gereken tek şey ise Xerox tarafından temin edilen ve Xerox’un “etiket” olarak adlandırdığı Yakın Alan İletişimi (NFC) aparatlarını, duraklara, istasyon girişlerine, turnikelere veya ulaşım araçlarının içine yerleştirmek olacak. Sistem otomatik olarak çalışmaya başlayacak.

Xerox Seamless uygulamasına sahip yolcular, akıllı telefonlarını Xerox etiketlerine okutarak ulaşım ücretlerini mobil olarak ödeyebiliyor. Xerox Seamless ile ödeme yaparken internet bağlantısının veya SIM kartın çekim alanı içinde olup olmamasının bir önemi bulunmuyor. Ödeme yaparken mobil cihazınız 3G/4G bağlantısına sahip olmasa dahi Xerox etiketleri uygulama kimliğinizin bilgilerini alarak işlem kaydını tutuyor ve mobil cihazınız ilk sinyali aldığı an veya ilk internet bağlantısını kurduğu an bakiyenizden otomatik olarak ulaşım ücretini tahsil ediyor.

Xerox Seamless yerel kullanıcıların olduğu kadar turistlerin de ulaşım sorunlarını gidermelerine yardımcı olacak. Küresel çapta standart bir yazılım sistemine sahip Xerox Seamless ile, dünyanın herhangi bir noktasında Xerox Seamless platformuna sahip ulaşım hattında seyahat etmek mümkün olabilecek. Her şehrin ulaşım birim ücretlerinin Xerox Seamless etiketlerine yüklü olması sayesinde uygulama, gidilen herhangi bir şehirde sorunsuz olarak seyahat etmenizi sağlayacak.

Dünyanın birçok şehrinde otobüs, tren, metrobüs, vapur gibi birçok ulaşım aracı için ayrı bir biletlendirme sistemi ve ücret tarifesi uygulanıyor. Trende yolculuk yapmak için aldığınız bilet ile vapura binemiyor, otobüse binmek için kullandığımız kart ile birçok tren ve vapur hattında seyahat edemiyorsunuz. İstanbul’da entegre bir biletleme teknolojisi olsa da çoğu metropolde geçerli olan bu durum mobil teknolojilerin gelişmesi ve yaygınlık kazanması ile değişmeye başlıyor. Yerel yönetimleri biletleme sistemlerinin idare edilmesi için dolum cihazları yerleştirmek, tahsilat yapmak gibi çok büyük donanım, bakım yatırımları yapmaktan kurtaracak bu çözüm ile herkesin sahip olduğu kişisel mobil cihazlar, yerel otoritelerin kullandığı ve üzerinden ücret tahsilatı ve transferi yapabildiği donanım cihazlarına dönüşecek.

325 milyar dolarlık mobil ödeme pazarı

Akıllı telefon, tablet ve saat gibi mobil teknolojiler giderek hayatımızın her alanında kendine daha çok yer buluyor. Emarketer.com verilerine göre dünyada akıllı telefon kullanıcı sayısının bu yılın sonuna kadar 2 milyar kişiye ulaşması bekleniyor. Aynı siteye göre, bu yıl içinde tablet kullanıcı sayısı da dünya çapında 1 milyar kişiye ulaşacak. Mobil cihaz sahibi kişilerin sayısı arttıkça mobil ödeme sistemlerinin kullanım oranı da büyük artış gösteriyor. Statista.com verilerine göre 2010’da 52,9 milyar dolar olan dünya çapındaki mobil ödeme işlem hacmi, 2014 yılına kadar yaklaşık yüzde 600 oranında bir artış göstererek 325,2 milyar dolara ulaştı. 2017 yılında ise bu rakamın 721,4 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Xerox Seamless’ın, yakın bir zamanda dünyanın önde gelen kentlerinin yerel ulaşım birimleri ile yapılacak anlaşmalara müteakip, iOS, Android, Windows işletim sistemli mobil cihazlar üzerinden kullanıma sunulması bekleniyor.

Etiketler: » » »
Share
2113 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+10 = ?