logo

Yandex Data Factory Projesini Duyurdu

mh_yandex_data_factory

Yandex, son kullanıcıya yönelik sunduğu beğeni toplayan servislerinin yanı sıra iş dünyası için de önemli çözümler sunan hizmetler üzerinde çalışıyor. Bu çalışmaların en önemlileri arasında yer alan Yandex Data Factory, Paris’teki LeWeb’14 konferansında duyurulmasıyla birlikte iş dünyasının hizmetine sunuldu.

Moskova ve Amsterdam’da yer alan ofislerden yürütülecek olan Yandex Data Factory projesi, kademeli olarak tüm dünyada hizmet verebilecek. Yandex’in ses ve görüntü tanıma, yapay zeka öğrenimi, derin nöral ağlar ve ses işleme gibi üstün teknolojilerini kullanarak eldeki büyük miktardaki veriyi anlamlandırmayı sağlayan Yandex Data Factory, büyük veri kullanan kurumlar için önemli bir çözüm sunuyor. Yandex Data Factory, ses ve görüntü kayıtlarından işlem taleplerine kadar çok farklı şekillerdeki veriyi değerlendirip kurumların potansiyel müşterileri hedeflemesini, iş hedefleri koymasını veya iş süreçlerini optimize etmesini mümkün kılıyor.

Her Sektörde Kullanılabilen Algoritmalar

Yandex Data Factory Projesinin Lideri Jane Zavalishina “Yapay zeka öğrenimi ile büyük veriyi analiz etmek umut vadeden yeni bir alan. Yandex Data Factory, Yandex’in arama, trafik durumu tahmini, hedefli reklam gösterimi, müzik önerileri gibi kendi ihtiyaçları için kullandığı algoritmalardan faydalanıyor. Bu algoritmalar verinin içeriğini değil, veriler arasındaki ilişkiyi analiz ediyor. Bu sayede bankacılıktan telekomünikasyona, taşımacılıktan petrol aramaya, kamu hizmetlerinden havacılığa kadar birçok farklı endüstride kolaylıkla kullanılabiliyorlar” diyerek Yandex Data Factory’nin kullanılabileceği alanları belirtti.

Yandex Data Factory’nin pilot çalışmaları da projenin farklı endüstrilerdeki başarısını gösterir nitelikte. Yol ve ulaşım yönetimiyle ilgili bir kurumla yapılan çalışmada Yandex Data Factory, trafik yoğunluğu verilerini, yol zemin kalitesi bilgilerini, ortalama hız ve kaza sayısını işleyerek belli saatlerde yaşanabilecek trafik sıkışıklığını tahmin edip kaza olasılığını hesaplamayı başardı. Bankacılık sektöründe yapılan bir pilot çalışmada ise Yandex Data Factory tarafından analiz edilen müşteri bilgileri ve hareketleri sayesinde kişiye özel kampanyalar düzenlenerek satışlarda artış elde edildi.

Pilot uygulamalarla farklı sektörlerde başarısı kanıtlanan Yandex Data Factory, üstün teknolojiyi alanında uzman ekibiyle birlikte sunuyor. 2007 yılında açılan Yandex School of Data Analysis’te veri analizi üzerine uzman yetiştiren Yandex, 2014’te de Moskova Ekonomi Yüksek Okulu’nda açtığı Bilgisayar Bilimleri Fakültesi ve bu fakültenin içinde yer alan Büyük Veri ve Bilgi Erişimi bölümüyle de bu alandaki yatırımlarını sürdürüyor.

 

Ayrıntılı bilgi için: ydf.yandex.com ve www.yandexdatafactory.com

Etiketler: » »
Share
2596 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+5 = ?