logo

Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi Açıldı

Avrupa Birliği’nin 2017 yılında Türkiye Cumhuriyeti’ne sağladığı 40 milyon Avroluk hibe finansman ile Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü ile Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)’nin yönetimi altında inşa edilen Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi projesi, 2018 yılında başladı. Dörtyol, Erzin, Payas ve çevre bölgede yaklaşık 300.000 kişiye hizmet verecek olan ve Türkiye’nin örnek sağlık tesislerinden olacak Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi, hizmet vermeye başladı.

Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi’nin hizmete başlaması nedeniyle yapılan resmi açılış törenine Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Herve Magro, Avrupa Birliği Komisyonu DG NEAR Direktör Yardımcısı Henrike Trautmann, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Hatay İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat, hastane çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay “Hastanemizin, nitelikli hasta odaları, her branştan poliklinikleri, uluslararası standartlarda tam donanımlı ameliyathaneleri, 3. derecede yoğun bakım üniteleri, diyaliz ve yanık ünitesi gibi özellikli hizmet birimleri ve modern mimari yapısı, özetle sahip olduğu tüm imkanlarla bölgedeki sağlık hizmet kalitesini yükselteceğine inanmaktayız.  Açılışını yaptığımız yeni Dörtyol Devlet Hastanemizin, göç nedeniyle nüfusu gittikçe artan bölgenin en önemli ihtiyaçlarından, beklentilerinden biri olduğunu bilmekteyiz” dedi.

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Sağlık Bakanlığı’nın son 20 yılda Türkiye’nin çeşitli bölgelerine sağlık alanında ciddi yatırımlar yaptığını vurguladı. Vali Doğan, Dörtyol Devlet Hastanesi’nin de Sağlık Bakanlığı, AB delegasyonu ve AFD işbirliğinde yapıldığını dile getirerek “Türkiye bugün milyonlarca insana göçmene ev sahipliği yapıyor. Bu insanlar bizim misafirimizdir. Biz onlarla ekmeğimizi bölüşüyoruz, aynı hastanede hastalarımızla birlikte tedavi oluyorlar, birlikte aynı sokaklarda yaşıyoruz. Ama bu insanların mağduriyetini görmezlikten gelmek, yok saymak çok büyük bir hata olur, yanlış olur. Bugün Suriye’de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin oluşturmuş olduğu güvenlik bölgelerindeki 6-7 milyon insanın orada daha iyi şartlarda yaşayabilmesi için büyük gayret gösteriyoruz” dedi.

“Türkiye-AB Çok Büyük Dayanışma İçinde”

AB Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü Direktörü Henrike Trautmann, Türkiye ve AB’nin çok büyük bir dayanışma içerisinde çalıştığını belirterek “İşbirliğimizin, ortaklığımızın dönüm noktası diyebileceğimiz bir gün. Türkiye, mültecilere evsahipliği konusunda hayati bir öneme sahip. Dünyada en büyük mülteci topluluğuna sahip. Türkiye’ye teşekkür etmek istiyorum, olağanüstü bir çaba. Biz Avrupa Birliği’nde Türkiye ile gösterilen dayanışmanın başka hiçbir ülke ile gösterilmediğini söylüyoruz. Türkiye’ye, sağladıkları sağlık hizmetlerinden dolayı şükranlarımı sunmak isterim” dedi.

Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro ise projenin temel amacının halkın kaliteli sağlık hizmetlerine erişimini güçlendiren Türkiye’ye destek vermek olduğunu söyledi. Magro “Uzun süredir Türkiye’nin ortağı olan Fransa bu zorlukların üstesinden gelebilmesi için Türkiye’ye özellikle Fransız Kalkınma Ajansı’nın faaliyetleri aracılığıyla destek olmaktadır. Açılışını yapmaktan gurur duyduğumuz Dörtyol Devlet Hastanesi, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak üzere kamu hastanelerini güçlendirmek ve inşa etmek için çalışan ortağımız Sağlık Bakanlığı’nın büyük uzmanlığından yararlanan bir projedir. Bakanlığın tüm ekiplerine derin şükranlarımı iletiyorum” dedi.

Son Teknoloji İle Donatıldı

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, hastane ile ilgili bilgiler verdi. 3 blok, 9 kat olarak planlandığını belirten Hambolat, 49 adet iki yataklı, 99 adet tek yataklı hasta odası bulunduğunu söyledi. 90 polikliniğin hizmet vereceğini kaydeden Hambolat, 10 ameliyathane, 8 doğumhane bulunduğunu belirtti. Özellikli hizmet birimleri olduğuna dikkat çeken Hambolat “Çağımızın son teknolojisine göre düzenlenen, planlanan ve donatılan hastanemizde MR cihazı, iki tane tomografi cihazı yer alıyor. Görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri noktasında ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde düzenleme sağlanmıştır” dedi.

Konuşmaların ardından hastane girişinde açılış kurdelesi kesildi. Törenden sonra Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Vali Rahmi Doğan, Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Landrut, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Herve Magro ile beraberindeki heyet hastanede incelemelerde bulundu, hastaları ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bölgede Artan Talebe Cevap Verebilecek Kapasitede Yapıldı

35 yıldır hizmet veren mevcut devlet hastanesinin yerine daha büyük, daha kapsamlı ve daha nitelikli sağlık hizmetleri sunacak olan yeni hastane, son yıllarda göç nedeniyle bölgede artan nüfusun sağlık ihtiyaçlarını daha kapsamlı bir şekilde karşılayabilecek.

Mevcut hastane 150 yatak kapasitesiyle hizmet verirken, yeni hastane 250 nitelikli yatak kapasitesi ile hizmet verecek. Yeni hastanede hastalar tek ve çift kişilik odalarda kalacak. A2 kategorisine yükselecek olan yeni hastane, artan uzmanlıklar, branşlar ve hizmetler sayesinde toplam 90 poliklinikte günde 6000 kişiye poliklinik hizmeti verebilecek. Yoğun bakım hizmetleri de bir üst kategori olan 3. dereceye yükselecek ve yeni doğan yoğun bakım hizmeti devreye girecek.

Toplam 53 yataklı, 3. derece yoğun bakım ünitesi ve yeni doğan yoğun bakım ünitesi MR ve bilgisayarlı tomografi bulunan hastanede, 25 diyaliz cihazı ve 10 ameliyathane ile sağlık hizmeti sunulacak. Tüm branşlarda hizmet verecek hastanede, yanık, taş kırma gibi özellikli hizmetler de verilecek. Kadınlara yönelik özellikleri de bulunan hastanede, anne oteli, gebe okulu, çocuk oyun alanları gibi ihtiyaçlar gözetilerek merkezler kuruldu.

Son Teknoloji Deprem İzolatörlü Hastane

Birinci derece deprem bölgesi olan Hatay için en son yönetmeliklerin gerektirdiği önlemler doğrultusunda deprem izolatörleri yerleştirilen bina, bölgedeki en güvenli binalardan biri olacak. Son teknoloji deprem izolatörleri ile donatılan hastanede deprem anında bile güvenle hizmete devam edilebilecek.

Etiketler: »
Share
662 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+10 = ?