logo

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar İle Kayıt Dışı Ekonomi Son Buluyor

mh_protel_murat_sicakkanli

Protel Genel Müdürü Murat Sıcakkanlı

İşletmelerde yaşamı kolaylaştırmanın teknolojiden geçtiğine inanan Protel, Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kanununa ilişkin olarak düzenlediği bilgilendirme toplantısını Turistik Otelciler, Yatırımcılar ve İşletmeciler Birliği (TUROB), Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) işbirliği ve Gelir İdaresi Başkanlığı iştiraki ile The Marmara Hotel’de gerçekleştirdi. “Konuk Ağırlama Sektörü için Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar Bilgilendirme Semineri” adıyla gerçekleşen etkinliğe TUROB Başkanı Timur Bayındır, TURYİD Başkanı Kaya Demirer, Gelir İdaresi Grup Başkanı Abdullah Kiraz, Gelir İdaresi Müdürü Salih Sarı, Protel Yönetim Kurulu Başkanı Metin Arghan ile konaklama ağırlama sektörünün üst düzey isimleri katıldı.

Hükümetin, kayıt dışı ekonomiyle oluşan kayıpların önüne geçmek amacıyla çıkardığı yazarkasa kullanımı tebliğine göre, eski cihazların ömrü bu yıl sonu itibariyle son bulacak. 3100 sayılı Kanun’a tabii işyerleri 01 Ocak 2016 itibariyle eski nesil yazarkasaların tümünün yeni nesil yazarkasalar ile değişimi zorunlu olacak. Tebliğe göre masaüstünde çalışan EFT-POS’lar ise kablo üzerinden özel bir protokol ile yeni nesil yazarkasalarla bağlantı kurabilecek.

Kayıp ve kaçakların önlenmesi amacıyla tüm ödemelerin IP tabanlı akıllı yazarkasalar ile kontrol edilmesini kapsayan uygulama ile kredi kartı ile yapılan işlemler Gelir İdaresi tarafından uzaktan denetlenebilecek. Dünyada bir ilk olan ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele anlamında bugüne kadar atılmış en önemli adımlardan biri olarak gösterilen bu uygulamayla birlikte vergi gelirlerinin arttırılması hedefleniyor. Ekim başından itibaren yeni nesil cihaza geçmek zorunda olanların, cihazın faturasının düzenlendiği tarihten itibaren 90 gün içinde cihazı vergi dairesine kaydettirmeleri gerekiyor.

Protel Genel Müdürü Murat Sıcakkanlı “Yeni yasayla birlikte kaçak vergi kontrolünün yanı sıra işletmelerin organizasyonlarındaki teknolojik ihtiyaçları da tek bir adresten çözmeye yönelik bir anlayış geliyor. Dolayısıyla artık birbiriyle uyumlu olmayan ürün ve çözümlere talep zaten azalacaktır. Bu yeni teknolojiyle birlikte Protel olarak, hizmet ettiğimiz sektörler itibariyle sunduğumuz çözümleri müşterinin ihtiyacına ve büyüklüğüne göre ölçekleyebiliyoruz. Yeni nesil cihazlarla birlikte eski nesilde zorunlu olan bazı donanım ihtiyaçlarını tablet bazlı ürünlerle değiştirerek pazarımıza uygun fiyatlarla ürün sağlama imkanı yakaladık. Mevcut konuk ağırlama sektöründe yakaladığımız bu çözüm fırsatlarını özellikle gıda, giyim ve perakende sektörlerine de yayarak daha da genişletmek istiyoruz. Özellikle de bulut teknolojisiyle ve tablet bazlı çözümlerle değiştirerek rekabetçi bir fiyatla pazara sunmak istiyoruz. ÖKC ile birlikte e-dönüşüm alanında konuk ağırlama sektöründe uçtan uca çözüm sağlayabilecek en iyi şirketlerden biriyiz. Bu sebeple masada kesilecek hesaptan, e-fatura sürecine kadar tüm teknolojik çözümlerimiz GİB ve TUBİTAK tarafından tastiklenmiştir. Konuk ağırlama pazarında e-dönüşüm alanında müşterilerimize anahtar teslim hizmet vermeyi planladık ve gerçekleştirdik. Bu sebeple e-dönüşüme yönelik ilgili tüm izin başvurularımızı olabildiğince erken yaptık. Bu sayede özel entegratör, e-arşiv ve e-fatura izinlerimize ek olarak GİB onaylı Yeni Nesil ÖKC çözüm ortağımız Ingenico ile uçtan uca hizmet sağlayabiliyoruz” dedi.

Etiketler: » » » » »
Share
2514 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+7 = ?