logo

Yıllık Uydu Gözlem Raporu, Uydunun Yükselişe Geçtiğini Gösteriyor

SES Kıdemli Pazar Analisti ve Proje Lideri Ricardo Topham ve SES Nordik, Baltık ve Doğru Avrupa Pazarlama ve İletişim Başkan Yardımcısı Anna-Karin Modigh

Yıllık Uydu Gözlem Raporu (Satellite Monitor of Turkey) 18 Nisan 2018 tarihinde İstanbul’da düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Rapor, uydu operatörü SES ve IPSOS araştırma şirketi iş birliği ile hazırlandı. 

Türkiye’de Yayın Şekli Olarak Uydu Yayıncılığı Tercih Ediliyor

Düzenlenen basın toplantısına SES Kıdemli Pazar Analisti ve Proje Lideri Ricardo Topham, SES Türkiye İş Geliştirme Müdürü Nejla Bilge Atila ve SES Nordik, Baltık ve Doğru Avrupa Pazarlama ve İletişim Başkan Yardımcısı Anna-Karin Modigh katıldı.

Hanelerin Yüzde 87’si Doğrudan Uydu Yayını Alıyor

SES Kıdemli Pazar Analisti ve Proje Lideri Ricardo Topham yaptığı sunumda Türkiye’de uydu yayıncılığının tercih edildiğini, TV izleyicisi durumundaki hanelerin yüzde 87’sinin doğrudan uydu yayını aldığını fakat Türkiye’de hane halklarının sadece üçte birinin HD yayın kalitesinden faydalanabildiğinin bilgisini katılımcılarla paylaştı.

Ricardo Topham hazırlanan rapor ile ilgili olarak “Bu kadar büyük ölçekte kimse bu çalışmaları yapmıyor. Bu anketleri direkt evlerde yaptık. Bu görüşmeler önde gelen pazar araştırma şirketleri tarafından yapıldı. Bütün anketlerde uyumlu ve tutatrlı bir yaklaşım izledik. Sonuçta bir benchmark oluştu ve sektörde çok kabul gördü. Bu çıkan sayılar hem medya otoriteleri hem de hükümetler tarafından kullanılır hale geldi” dedi .

Ricardo konuşmasını şöyle sürdürdü :”SES global bir uydu işletmecisi, dünya çapında hizmet veren uydularımız var ve her yıl kaç eve ulaştığımızı ölçebiliyoruz. Şu anda sadece TV’ler için yayıncılık hizmeti veren 53-54 adet uydumuz var, 50 tanesi TV hizmeti için var, kalanlar da internet için veri sağlayıcısı. Sadece veri için ayrıca 16 tane daha uydumuz var. Özel bir operatörüz ve herhangi bir askeri uydumuz bulunmuyor.”

Türk Dizileri Yurt Dışında Rağbet Görüyor

SES Türkiye İş Geliştirme Müdürü Nejla Bilge Atila ise yaptığı konuşmada Türk yayıncılara bilgi birikimlerini aktarmak istediklerini, yurt dışında Türk dizilerinin aşırı rağbet gördüğünü ama sadece dil konusunda biraz zorluk çekilebileceğine değindi. Ayrıca Türkiye’de ultra HD ve HD yayıncılığa destek vermek amacıyla bir proje arayışı çabasında olduklarını da belirtti.

Raporda Dikkat Çeken Noktalar:

– 5 Sene önce SES’in 6500’e yakın TV kanalını yayınladığını görüyoruz. 2017’ye geldiğimizde bu sayının 7700’lerin üzerinde olduğu görülüyor. Yani 5 yıl öncesine göre %19 bir artış söz konusu. Burada ilginç olan HD ve Ultra HD kanallarının sayısının çok daha artmış olması. 2013’de 1900’lerden 2017’de 2600’lere ulaştı. Yani yaklaşık %40’lık bir büyüme söz konusu. Gelişen teknoloji artık televizyonların yüksek çözünürlüklü olmalarıyla birlikte bu ivme biraz daha yükselecek.

– SES, Avrupa TV pazarında Avrupa’yı 38 pazarda yayın yaparak kapsıyor

– Araştırmada uydunun yükselişe geçtiği, Kablolu ve karasal yayıncılığın düşmeye başladığı ve IPTV’nin de arttığı görülüyor. Türkiye uydu yayıncılığı için çok önemli ve büyük bir pazar. Türkiye’de IPTV alışkanlığı internet altyapısı nedeniyle Avrupa’dakinden daha düşük.

– Araştırmaya göre, 351 milyon TV izleyicisinin olduğu hanelere, 145 milyon uydu, 147 milyon kablolu TV, 40 milyon IPTV ve 18 milyon da karasal yayın ile hizmet veriliyor.

Etiketler: »
Share
1922 Kez Görüntülendi.