logo

SAP’den 10 Binden Fazla Gence Kodlama Eğitimi

mh_sap_egitim

SAP ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR)’nin kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından iş ortakları ile başlattıkları Mülteci Kod Haftası kapsamında Türkiye, Mısır, Ürdün ve Lübnan’da 8 ile 24 yaş arasındaki 10 binden fazla gence kodlama eğitimi verilmesi hedefleniyor. İlk duyurusu İstanbul’da gerçekleşen Dünya İnsani Zirvesi’nde yapılan Mülteci Kod Haftası, mültecilerin ve göçmenlerin ekonomik ve sosyal açıdan güçlendirilmesini amaçlayan Birleşmiş Milletler New York Deklarasyonu’nu destekliyor.

 Dünya, en zorlu mülteci krizlerinden birini yaşıyor. Türkiye, Mısır, Ürdün ve Lübnan ise yaklaşık 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Global Kurumsal Sosyal Sorumluluk vizyonu çerçevesinde “daha iyi bir dünya için topluma ve sosyal yaşama destek” ilkesiyle kurumsal sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiren SAP, “Mülteci Kod Haftası” kapsamındaki ücretsiz atölye ve online eğitimler ekim ayında İstanbul’da düzenledi.

Türkiye ve Orta Doğu’da 10 binden fazla mülteci gence ücretsiz kodlama atölyesi

Mülteci Kod Haftası girişimi, Galway Education Center, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve 25’ten fazla yerel partnerin katkılarıyla yürütülüyor. Türkiye’de ise Işık Üniversitesi, Kiron, IMC, Impact Hub, KızCode ve Hayata Destek Derneği gibi sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde ve 300’ü aşkın eğitmenin desteğiyle gerçekleştirilen Mülteci Kod Haftası’nın İstanbul ayağındaki ücretsiz kodlama atölyeleri ve online eğitim atölyelerine 8-24 yaş arasındaki 950 mülteci genç katıldı.

Mülteci Kod Haftası, orta ve kısa vadede mülteci gençlerin dijital alandaki yetenek gelişimini destekleyerek, bölgedeki şirketlerin gerekli pozisyonlardaki ihtiyacına cevap vermeyi hedefliyor. IDC’ye göre, iş fırsatlarını kanıtlayan bir gösterge olarak 2016 yılı içerisinde ICT harcamalarının Türkiye, Orta Doğu ve Afrika’da 260 milyar Dolar’a ulaşacak olması gösteriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) Dış İlişkiler Yetkilisi Gavin David White “Suriyelilerin orta doğu bölgelerinde farklı yerlere göç etmesi çocuklar ve gençler için yıkıcı sonuçlara sebep oldu. Bu doğrultuda mültecilerin zorluklarla baş etmesine ve yaşamlarını sürdürmek için farklı seçeneklere sahip olmalarına katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilen ‘Mülteci Kod Haftası’, bilgisayar programlamanın temel ilkelerini öğrenme şansı sunarken pazar odaklı beceriler sunarak gelecekteki istihdama olumlu faydalar sağlıyor” dedi.

SAP sadece kurumları değil toplumları da iyileştirmeye odaklanıyor

SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin “SAP, dünyayı daha yaşanır bir yer haline getirmek için birçok alanda kurumsal sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiriyor.  Mülteci Kod Haftası sayesinde, hükümetler, teknoloji şirketleri ve yerel sivil toplum kuruluşları güçlerini birleştirerek, mültecileri etkin bir şekilde yaşama dahil etmeye, yerel yeteneklere ilham vermeye, ICT (bilgi teknolojileri) alanında yetenek açığının kapatılmasına ve ülke çapındaki dijital dönüşüme destek oluyor. Bu proje de mülteci gençleri teknolojiye yaklaştırarak ve kodlamayı öğreterek bulundukları ülkelerde kendi kendilerine yetebilmelerini ve iş hayatına katılımlarını kolaylaştırmayı hedefliyor. SAP olarak, inovasyonlarımızla daha iyi bir gelecek için çalışırken, bölgedeki şirketler için de yetenek havuzu oluşturulmasına destek oluyoruz” dedi.

Eğitim sonunda staj veya iş imkanı da sunulacak

Türkiye’deki aktiviteler için SAP, mülteci ve Türk vatandaşlarından oluşan 300’ü üzerinde kişiyi eğitmen olarak yetiştirdi. Daha genç yaştaki katılımcılar basitleştirilmiş kod platformu Scratch’i öğrenirken, daha ileri yaştakiler ise HTML, CSS, Javascript, PHP ve SQL Business One kurumsal yazılımı hakkında da bilgi alma şansı yakaladılar. Etkinlik sonrası da online eğitimlere ulaşımının sağlanması ile etkinliğin etkisini arttırarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacak. Eğitimlerde başarı gösteren öğrenciler seçilerek 15 haftalık “Bootcamp”lere alınacak. Bootcamp eğitimlerinde başarı gösteren gençlere staj veya iş imkânı da sağlanacak.

Afrika’da 17 ülkeden 89 bin genç eğitildi

Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleştirilen “Dünya İnsani Zirvesi’nde duyurulan Mülteci Kod Haftası kapsamında 750 gönüllü Kodlama Eğitmeni olarak Ürdün’de eğitildi. 15-23 Ekim’de ise 4 ülkenin tamamını kapsayacak mülteci toplulukları için eğitim kampı başladı. Gelecek etaplarda gönüllü eğitmen sayısının da 2.000’in üzerinde olması bekleniyor. Projenin ilham kaynağı 2015 yılında başlayan ve bu yıl da devam eden, 10 günü aşkın sürede 17 ülkeden 89 bin gencin ve binlerce öğretmenin eğitildiği Afrika Kod Haftası (Africa Code Week).

Mülteci Kod Haftası ile ilgili detaylı bilgi için: www.refugeecodeweek.org

SAP Türkiye hakkında ayrıntılı bilgi için: www.sap.com/turkey

Etiketler: » » » » »
Share
2255 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+5 = ?