logo

Marmara Bölgesi Mekânsal Gelişme Stratejik Çerçeve Belgesi İstanbul’da Tanıtıldı

Marmara Belediyeler Birliği’nin (MBB) yayımladığı Marmara Bölgesi Mekânsal Gelişme Stratejik Çerçeve Belgesi (MSÇB), 20 Ekim 2021 tarihinde İstanbul’da MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın tarafından basına tanıtıldı.

Türkiye’de bir ilk olarak 14 ili ve 5 kalkınma ajansını kapsayan bölgesel plan hakkında konuşan MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın “MSÇB ile Marmara Bölgesi’nin mevcut sorun ve potansiyellerinin değerlendirilmesi, gelecek öngörülerinin ve olası mekânsal gelişme stratejilerinin bölgesel ölçekte ele alınması hedeflenmiştir. MBB’nin kendi özel tarihi içinde de çok özel bir çalışma olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bir süre önce Marmara Denizi konusunda başlattığımız çalışmalar ve 1-3 Ekim 2021 tarihlerinde ikincisini gerçekleştirdiğimiz dünyanın en büyük kent forumlarından biri olan MARUF’tan sonra, şimdi de MSÇB ile kentsel meselelerin çözümünde bölge düzeyi ve havza yaklaşımını esas alan yeni bir adım atıyoruz” diyerek bölge için çok önemli bir adım atıldığından bahsetti.

14 İli ve 5 Kalkınma Ajansını Kapsayan Bir Belge

Marmara Bölgesi sınırlarını da aşan bir çerçeve belgesi olmasından bahseden Büyükakın “Marmara Bölgesi’nde bulunan illerin yanı sıra çevredeki 3 ilin daha dahil edilmesidir. MSÇB kapsamına, coğrafi tanımlamalara göre Marmara Bölgesi’nde yer alan 11 ile (İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Sakarya, Çanakkale, Edirne, Yalova, Bilecik, Kırklareli) ek olarak kalkınma ajanslarının kapsamları esas alınarak Eskişehir, Bolu ve Düzce illeri de dahil edilmiştir. Bu sayede bölgeyle ilişkili 5 kalkınma ajansının çalışma alanı da kapsama alınmış, bütüncül bakışın sağlanması murat edilmiştir” dedi.

Günümüzün İşbirliği Gerektiren En Önemli Konuları

Mevcut durum çalışması; nüfus ve yerleşmeler sistemi, ekonomi ve özel uzmanlaşma bölgeleri, ulaştırma ve lojistik, enerji altyapısı ve doğal-kültürel yapı ve iklim değişikliği olmak üzere beş temel çalışma konusunda gerçekleştirilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye Mekânsal Strateji Planı Mevcut Durum Sentezi ve Mekânsal Değerlendirmelerçalışmasında da faydalanılmış ve bulgular bölgeye özel olarak hazırlanmıştır.

MSÇB’de belirtilen alt bölgeler; “özgün odaklar”, “bölgedeki geçiş etkileşim bölgeleri” ve “bütünleşme aksları, bağlantılar ve koridorlar” olmak üzere üç farklı mekânsal temsil biçimi ile ele alınmıştır. Bu bağlamda özgün odaklar; doğal ve kültürel odaklar, turizm odakları, ulaşım ve lojistik odakları, üretim ve yenilikçilik odakları ile beşerî sermaye ve çekicilik odakları olmak üzere beş grupta değerlendirilmiştir. Ayrıca raporda sanayi, turizm ve ulaşım aksları ve koridorları tanımlanmıştır.

4 kısımdan oluşan Marmara Bölgesi Mekânsal Gelişme Stratejik Çerçeve Belgesi’nin içeriği şu şekildedir

– Yönetici Özeti

– I. Cilt: Mevcut Durum Analizi ve Analitik Değerlendirmeler Raporu (I. Bölüm)

– II. Cilt: Mevcut Durum Analizi ve Analitik Değerlendirmeler Raporu (II. Bölüm)

– III. Cilt: Projeler ve Mekânsal Gelişme

www.mbbkulturyayinlari.com

Etiketler: » »
Share
1263 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+9 = ?